Voorbijgangers treffen menselijke resten aan

Voorbijgangers treffen menselijke resten aan

Voorbijgangers treffen menselijke resten aan

Print
Mol - Het oude kerkhof in de Molse Collegestraat wordt omgevormd tot een wandelpark. De aannemer liet vorig weekend opgegraven kisten en graven twee dagen openliggen. Een openstaand poortje gunde voorbijgangers een gruwelijke blik op menselijke resten.

Sinds januari is een aannemer bezig met de herinrichting van het oude kerkhof in Mol tot een park. Een groot deel van de graven wordt verwijderd, de stoffelijke resten komen samen in een ossuarium. Gezien de delicate kant van de zaak wordt het kerkhof voor de duur van de werkzaamheden volledig afgesloten. Toch, op de vooravond van het weekend van 19 maart lieten de arbeiders het kleine Engelenpoortje open.

Een buurtbewoonster, die liever anoniem blijft, merkte dat het poortje losstond en dat iedereen vrij in en uit kon. “Ik wilde wel eens zien hoe ver ze stonden met het park”, vertelt ze. “Maar wat ik ter plaatse aantrof, tartte alle verbeelding! Tussen het puin lagen open kisten en menselijke resten, gewoon open en bloot. De werkmannen hadden niet eens de moeite genomen om de stoffelijke resten toe te dekken voor het weekend.”

Te gruwelijk voor publicatie

De vrouw is serieus aangedaan over wat ze aantrof. Vooral het totale gebrek aan respect voor de overledenen kwetst haar diep. “Die gruwelijke beelden vergeet ik nooit”, zucht ze. “Ik nam foto’s als bewijs, maar kan nog altijd niet geloven wat ik allemaal aantrof.” Uw krant kon de foto’s inkijken, maar gezien de gruwelijkheid, vonden we ze niet geschikt voor publicatie.

Burgemeester Paul Rotthier (CD&V) betreurt de situatie. “We hebben er sterk op aangedrongen om discreet te werk te gaan”, verklaart hij. “We weten dat een opgraving niet fraai is, dus moet die ten allen tijde aan het publieke oog onttrokken worden.” Het kerkhof had voor de aannemer onaangename verrassingen in petto. “De laatste begraving dateert van enkele tientallen jaren terug”, zegt Rotthier.

“We dachten alleen skeletten terug te vinden, maar dat bleek niet zo. De methodes uit die tijd hebben de lichamen in een bijzonder goede staat bewaard. Dit heeft de werkzaamheden bemoeilijkt, maar het kan de respectloze manier van behandelen niet goedpraten. Dit laten we niet zonder gevolg. De aannemer zelf was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Het poortje was afgelopen weekend weer dicht, de stoffelijke waren resten opgeruimd.

Nele Caeyers

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio