Kazernedossier raakt in stroomversnelling

Kazernedossier raakt in stroomversnelling

Kazernedossier raakt in stroomversnelling

Print
Kasterlee - Naast de Noordlaan in Kasterlee verrijst vanaf eind dit jaar een reeks panden voor brandweer en gemeentediensten. De kostprijs bedraagt zeven miljoen euro.

Als de bouwaanvraag onderweg niet te veel hindernissen ontmoet, hoopt de gemeente Kasterlee nog voor het einde van het jaar met de bouw van een nieuwe brandweerkazerne te kunnen starten. Het openbaar onderzoek loopt tot 8 april. Het gemeentebestuur sleutelt al jaren aan de plannen, die er indrukwekkend uitzien.

Naast de Noordlaan en vlakbij de rotonde met de Lichtaartsebaan wordt een langwerpig complex met een gevel van liefst 140 meter opgetrokken. Dat omvat een nieuwe brandweerkazerne, ruimte voor het lokale Rode Kruis en werk- en opslagplaatsen voor de technische diensten, allemaal naast elkaar.

“De kazerne krijgt een voertuigenloods met zes poorten”, zegt de Kastelse brandweercommandant Luc Faes. “Daarnaast zijn er de nodige ruimtes voor administratie, sanitair en kleedkamers. Enkele lokalen zijn bestemd voor dubbel gebruik, maar de kazerne is toch gescheiden van het Rode Kruis en de gemeentediensten. Dat is wettelijk voorgeschreven.”

Voor de technische diensten zijn aparte ateliers ingetekend voor onder andere laswerk, de schrijnwerkerij, de garages en de metsers. Aansluitend aan hun gebouw bevindt zich een enorme opslagplaats voor goederen en grondstoffen.

Verkeerslichten

Voor de ontsluiting wist de gemeente eerder deze maand een belangrijk perceel te verwerven, waardoor de nieuwe zone iets voorbij de rotonde op de Lichtaartsebaan aantakt. Daar moeten nieuwe verkeerslichten ervoor zorgen dat de brandweer bij interventies snel de drukke gewestweg kan oprijden.

“We hopen dat de aanbesteding voor dit bouwproject meevalt, maar we rekenen er toch op dat het zes tot zeven miljoen euro gaat kosten”, zegt de Kastelse burgemeester Ward Kennes (CD&V). De nieuwe kazerne is nodig omdat de huidige site achter het gemeentehuis verouderd en te klein geworden is. Een onderzoek wees uit dat de meest centrale plek van Kasterlee- Lichtaart-Tielen in de omgeving van Ossengoor en domein De Hoge Rielen ligt. De site waar de brandweer nu naartoe trekt, ligt daar maar op een boogscheut vandaan. Voor de huidige locatie ziet Kasterlee nog een toekomst als ontmoetingscentrum met onder andere een podiumzaal weggelegd.

HANS OTTEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio