Misbruikte Roemeense zusjes toch niet onderweg naar huis

Misbruikte Roemeense zusjes toch niet onderweg naar huis

Misbruikte Roemeense zusjes toch niet onderweg naar huis

Print
Roemeense zusjes van het vliegtuig in Zaventem gehaald De drie Roemeense zusjes die maandagvoormiddag op een vliegtuig naar Boekarest werden gezet, zijn omstreeks 11.45u van het toestel gehaald. Dat meldt Evergems schepen en pleitbezorger Johan Van hove, vanop de luchthaven. Het is de tweede keer in een week dat een repatriëring wordt stopgezet.

Het is voorlopig onduidelijk waarom de kinderen van het vliegtuig gehaald werden. Als reden werd in eerste instantie opgegeven dat 'er teveel journalisten aan boord waren.' "Ofwel was er geen begeleiding voorzien, ofwel heeft een kind zich verzet", aldus Van hove. Hij zegt dat de paspoorten van de kinderen er wel waren, in tegenstelling tot de vorige mislukte repatriëring. "Een persoon heeft de paspoorten ingecheckt, de kinderen zelf zijn op een andere manier naar het vliegtuig gebracht.

Totale incompetentie

Van hove is niet te spreken over de gang van zaken. "Dit getuigt van een totale incompetentie", zegt hij. "Ik wil dat dit stopt en dat de kinderen door professor Adriaenssens onderzocht worden in plaats van hen zomaar naar Zottegem te sturen." Het is voorlopig onduidelijk of de kinderen op een volgende vlucht gezet worden. "Ik bekijk of ik ze kan ophalen, want bij mijn weten is er geen voogd meer aangesteld", aldus Van hove.

Jeugdparket

De Dienst Vreemdelingenzaken benadrukt dat zij niet betrokken zijn bij de terugkeer van de meisjes. "Het is een zaak van het jeugdparket en de Roemeense autoriteiten, waar wij op hun vraag hoogstens bij helpen als er onduidelijkheden zijn, maar geenszins beslissingen of initiatieven nemen", klinkt het bij een woordvoerster.

Lees ook: Misbruikte Roemeense zusjes vertrekken naar Boekarest

.

Nu in het nieuws