Tsukarinka herdenkt ramp in Tsjernobyl met dansspektakel

Print
Wuustwezel - De Wit-Russische dansgroep Tsukarinka of Belarus bracht zaterdag een indrukwekkend dansspektakel in Kadans om de ramp in Tsjernobyl van 25 jaar geleden te herdenken.

Dansgroep Tsukarinka bestaat nu vier jaar en telt een dertigtal kinderen tussen 7 en 15 jaar onder wie twee zangers en zes zangeressen. De groep is afkomstig uit Zhabinka, een kleine stad in Belarus, en wordt ondersteund door de plaatselijke suikerfabriek. Vandaar de naam Tsukarinka, wat suikerkorrels betekent in het Russisch.

Deze jonge dansers brachten een spetterend, fris en spontaan, maar ook technisch vlekkeloos spektakel. Maria (14) is de presentatrice van de groep, ze vertelt waarover de liedjes en dansen gaan. “We brengen geen folklore meer, maar een modern repertoire, geïnspireerd op de Wit-Russische folklore met verschillende outfits en verschillende dansen”, legt Maria uit.

Derde keer

Het is de derde keer dat ze in België optreden, op uitnodiging van Pleegouders Actie Tsjernobyl (PAT). “Ik vind België fantastisch. Het is een heel mooi land. Ik hou vooral van shoppen in Antwerpen. Ik ben hier al op vakantie gekomen bij een onthaalgezin en als ik kan, kom ik zeker terug. Hopelijk worden we volgend jaar dus opnieuw uitgenodigd”, lacht de jonge meid.

“Op 31 maart vertrekken we terug naar huis, maar ik zou de organisatie nog heel graag willen bedanken, want we worden hier altijd heel goed ontvangen en opgevangen.”

Sinds 1992 zet Pleegouders Actie Tsjernobyl zich in om Wit-Russische kinderen tijdens de zomermaanden naar hier te brengen. Ze verblijven dan in onthaalgezinnen. De wachtlijsten in Wit-Rusland zijn lang, daarom is PAT dringend op zoek naar families in de provincie Antwerpen die in juli of augustus een Wit-Russisch kind in hun gezin willen opnemen.

An Vandenouwelant

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio