In één minuut alle trouwringen weg

In één minuut alle trouwringen weg

In één minuut alle trouwringen weg

Print
Antwerpen - Een luttele minuut - één minuut en vijftien seconden om precies te zijn - hebben vier gangsters nodig gehad om zoveel mogelijk juwelen mee te graaien. Hun auto bleef in de vitrine geparkeerd. De radiokamer van de Antwerpse politie zag zondagochtend rond zeven uur plots op haar schermen dat een Seat achterwaarts de vitrine van juwelier Orsini op de De Keyserlei inreed.

Het raam kwam volledig uit zijn voegen, de schade was enorm. Minstens vier mannen stapten na de ramkraak uit en graaiden alles mee wat ze maar konden. Ze stopten de juwelen in een zwarte zak, lieten hun wagen nog met draaiende motor achter en sloegen op de vlucht.

Trouwringen weg

Het zijn politiecamera’s die op de De Keyserlei staan opgesteld, die het hele gebeuren filmden. Getuigen waren er volgens het Antwerpse parket niet.

Katia Claus, eigenaar van juwelier Orsini, kwam na de ramkraak naar haar winkel. Ze moest de omvang van de buit nog opmaken. “Dit kan toch niet”, zegt Claus. “Eén minuut en vijftien seconden, meer hebben die daders niet nodig gehad. Dat is niks, hè. En toch moet het verlies enorm zijn. Alle trouwringen zijn weg. En veel van de andere juwelen ook. Gelukkig moet de kluis geen probleem zijn. Zo ver in de winkel kunnen ze niet zijn geraakt.”

De gangsters moeten de winkel op voorhand goed uitgekiend hebben. Het alarm ging niet af, dus dat moeten ze op voorhand uitgeschakeld hebben. Hun wagen zouden ze eerder in Mortsel hebben gestolen. Gisteren was er van de vier - mínstens vier volgens het parket - nog geen enkel spoor.

Rampaaltjes

Naar aanleiding van de ramkraak pleit het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandigen (NSZ) voor het gemakkelijker toestaan van rampaaltjes door steden en gemeenten. En voor het inschakelen van technopreventieadviseurs die juwelierszaken en andere crimineelgevoelige sectoren moeten screenen en veiligheidsadvies moeten geven.

Orsini is een van de bekendste juweliers in de Antwerpse diamantwijk. De zaak kan meer dan twintig jaar ervaring voorleggen.

Sylvia Mariën

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio