Minimumpensioen zelfstandigen vanaf 1 september hoger dan 1.000 euro

Minimumpensioen zelfstandigen vanaf 1 september hoger dan 1.000 euro

Minimumpensioen zelfstandigen vanaf 1 september hoger dan 1.000 euro

Print
De minimumpensioenen voor zelfstandigen zullen na de geplande verhoging van 1 september voor het eerst hoger liggen dan 1.000 euro. Dat meldt ontslagnemend minister van Zelfstandigen Sabine Laruelle maandag.

In een communiqué lijst de MR-minister de maatregelen op ten voordele van de zelfstandigen in de begroting 2011. Met een budget van 25 miljoen euro in 2011 (en 70 miljoen euro op jaarbasis) dat gewijd wordt aan welzijnsmaatregelen, benadrukt Laruelle dat ze erin is geslaagd de oorspronkelijke enveloppe voor maatregelen voor zelfstandigen met 30 procent te verhogen.

Een van de maatregelen is de verhoging van het minimumpensioen op 1 september. De bedragen stijgen met 2,11 procent voor een gezin en met 2,37 procent voor een alleenstaande en het overlevingspensioen. Daarmee zullen ze, rekening houdend met de indexering in april of mei, uitkomen op respectievelijk 1.310,32 euro en 1.007,14 euro.

De niet-minimumpensioenen van meer dan 15 jaar stijgen op 1 september met 2,25 procent. Bij de andere niet-minimumpensioenen gaat het om 1,25 procent, terwijl de pensioenen van vijf jaar met 2 procent stijgen. Andere maatregelen hebben betrekking op de verhoging van uitkeringen in geval van invaliditeit, ongeschiktheid en faillissement, de verhoging van de tegemoetkoming van hulp aan derden en de instelling van een jaarlijkse premie van 200 euro voor mindervaliden.

Minister Laruelle benadrukt voorts dat de financiële situatie van het sociaal statuut van de zelfstandigen gezond is.

Foto Photonews

.

Nu in het nieuws