Ode aan een godvergeten god

Ode aan een godvergeten god

Ode aan een godvergeten god

Print
Antwerpen - Zoals elk jaar bij het begin van de lente werd ook nu zaterdag de vruchtbaarheidsgod Semini weer gevierd. Met veel toeters, bellen en folklore, voor de 25ste keer al.

Vraag honderd Antwerpenaars waar het beeldhouwwerk van Semini hangt en 99 zullen u het antwoord schuldig blijven. Om de stokoude vruchtbaarheidsgod niet helemaal naar het rijk der vergetelheid te sturen, werd 25 jaar geleden Aksie opgericht: Antwerps Komitee Semini in Ere. Op de eerste zaterdag van de lente werd ook nu weer een krans opgehangen aan het beeldhouwwerkje dat de enige nog overgebleven burchtpoort siert, die van Het Steen.

Volksdansgroepen, een shantykoor, reuzen, kostuumgroepen en Ed Kooyman, al wat maar een greintje Antwerpse folklore in zich draagt, was er bij. En uiteraard ook Paul De Meulder, voormalig radiopresentator, communicatiespecialist en medestichter van Aksie. Hij probeert al 25 jaar een godvergeten god de eer te geven, die hem moet toekomen. “Het is gegroeid uit een ludieke samenkomst”, vertelt hij. “Bert De Bruyne van het toenmalige Oranjehuis in de Hoogstraat was er bij, stadsgids George Van Cauwenbergh, glaskunstenaar Herman Wauters...

Het was de tijd van de zure regen en de aftakeling van Het Steen. De tijd ook van de figuurlijke verzuring. Wij wilden iets organiseren dat zowel enig historisch besef inhield, als een pleidooi was voor verdraagzaamheid. Een viering van de vruchtbaarheidsgod Semini, verdoken in de Steenpoort en lange tijd een doorn in het oog van de Kerk, leek ons wel een leuk idee.”

Fallusgod

Het Seminibeeldje is een mysterieuze fallusgod, aan wie kinderloze vrouwen in de middeleeuwen om meer vruchtbaarheid kwamen smeken. Het kleine beeldje was getooid met een buitenmaatse penis. In de loop der eeuwen zou die kleiner en kleiner geworden zijn omdat vrouwen er stukjes afschraapten die ze in vruchtbaarheidsdrankjes verwerkten. Waarheid of verdichtsel, in 1587 was het afgelopen met Semini’s uitstekende reputatie. De Jezuïten braken ’per ongeluk’ zijn grootste troef af. Maar piemelloos of niet, tot in het begin van de 20ste eeuw kwamen vrouwen bij Semini te rade. Semini hoort bij Antwerpen zoals Lange Wapper, Silvius Brabo of Druoon Antigoon dat doen, vindt men bij Aksie.

Ridders

“Om hem niet te doen vergeten, proberen we ook om de paar jaar iets nieuws”, zegt Paul De Meulder “We hebben ons Seminilied, een Seminijuweel, er zijn de Ridders in de ludieke orde van Semini, Seminikoekjes en ook een authentiek poppenspel waarmee we tot nu toe Semini en de val van Antwerpen en Semini en de spastische chirurg hebben gespeeld, beide van de hand van Herman Wauters.” Het gaat dus goed met Semini.

Maar trekt zijn fanclub nog wel jongeren aan? “Dat is misschien wel een probleem”, geeft Paul De Meulder toe. “Maar dat is bij heel veel clubs en verenigingen zo. Je krijgt jonge mensen nog moeilijk warm voor dit soort dingen. Maar we laten het niet aan ons hart komen en doen lustig verder. Al was het maar om de Japanners in ’t stad een plezier te doen.”

Wim Daeninck

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio