900 universiteiren in spe kijken even in de toekomst

900 universiteiren in spe kijken even in de toekomst

900 universiteiren in spe kijken even in de toekomst

Print
Antwerpen - Ongeveer 900 kinderen namen zondag deel aan de Kinderuniversiteit van de Universiteit Antwerpen. Kinderen tussen 8 en 14 kregen antwoord op vragen als: Bestaan geesten? En waarom is bloed rood?

Op voorhand hadden zich 700 kinderen ingeschreven, maar uiteindelijk daagden er gisteren liefst 900 op. Opvallend veel Nederlanders ook die een dagje in de stad waren. Vorig jaar waren er een duizendtal kinderen, maar toen was het weer ook niet zo mooi als gisteren. Alleszins mag de Kinderunief weer een succes worden genoemd. Kinderen liepen enthousiast rond in hun zoektocht naar uiteenlopende antwoorden op hun prangende vragen. Zo konden ze zelf bruisballen leren maken, een écht dinobot zien en met de microscoop naar levende insecten en watervlooien kijken.

Dokter en piloot

Mathieu Huysmans (7) uit Koksijde kwam speciaal uit West-Vlaanderen naar Antwerpen omdat hij de Kinderunief zo “fantastisch” vindt. “Ik wil later zeker ook naar de universiteit gaan”, zegt hij. “Ik wil dokter worden én piloot.” Gisteren nam hij plaats in een soort Formule 1-wagentje dat op een brandblusapparaat werkt, zowat het wetenschappelijke hoogtepunt van de dag. Daarmee kon hij (een beetje) aan den lijve ondervinden hoe het voelt om met een raket afgevuurd te worden.

Fysicaprofessor Joris Dirckx legde de kinderen in hun taal uit hoe een raket de lucht in schiet. Hij slaagde erin om de formule ‘massa x snelheid’ in hun hoofden te prenten. “Kinderen hebben van nature veel interesse in wetenschappen”, zegt de prof. “Ik vind het heel verrassend dat ze er veel over weten. En ik vind het heel leuk dat ze vragen stellen waarover ik zelf echt moet nadenken.”

De Kinderuniversiteit van de Universiteit Antwerpen was dit jaar al aan haar zevende editie toe. Aan de K.U.Leuven bestaat de Kinderunief ook en ook UGent is er dit jaar mee begonnen.

ER, SYMA

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio