Stad feliciteert nieuwkomers

Print
Antwerpen - Nieuwkomers in Antwerpen die dit jaar hun inburgeringsattest behaalden, werden zaterdag op het stadhuis in de bloemetjes gezet.

Het is voor het eerst dat de stad Antwerpen zo’n ceremonie organiseert. Er waren 150 nieuwkomers uitgenodigd. Niet alleen waren ze er vrijwel allemaal, ze hadden ook vrienden en familie meegebracht. De toeloop was dermate groot dat schepen van Sociale Zaken Monica De Coninck (sp.a) haar ceremonie twee keer moest houden. Wat ze met de glimlach deed.

“Al ben ik zelf nog niet helemaal ingeburgerd”, lacht de West-Vlaamse. “Ik spreek namelijk na 25 jaar nog steeds geen Antwerps.” Weinig Antwerps ook op de receptie achteraf. Wel een Babylonisch geroezemoes van zowat elke wereldtaal. Nederlands blijft een moeilijke kaap om te nemen. “Maar kennis van onze taal is wel essentieel om je plaats te verwerven in deze maatschappij”, benadrukte Monica De Coninck. “Inburgeren betekent dezelfde taal spreken en vervolgens samen dingen doen. En dan zul je merken dat autochtonen en allochtonen veel minder van elkaar verschillen dan je denkt. Ze hebben dezelfde dromen: een huis, een job, een partner, kinderen…”

Nieuwe groepen

In 2010 ondertekenden 5.214 nieuwkomers een inburgeringscontract, een stijging van bijna 20%. Het aantal attesten steeg naar 2.928. Net zoals het jaar voordien ondertekenden vooral Marokkanen, Turken, Irakezen en Polen een contract. Inburgeraars uit Armenië, Nepal en Kosovo vormen nieuwe, grote groepen binnen inburgering.

Waar die mensen vandaan komen en hoe ze in Antwerpen zijn geraakt, maakt niet uit. Voorwaarde is dat ze zich voor langere tijd in ons land willen vestigen, zich willen inburgeren en onze taal leren. Cursussen Nederlands en maatschappelijke oriëntatie moeten die inburgering vergemakkelijken.

Loopbaanoriëntatie en algemene trajectbegeleiding moeten het mogelijk maken dat nieuwkomers makkelijker en sneller aan een baan op hun niveau geraken, en dat ze daarbuiten als volwaardige burgers deelnemen aan het maatschappelijk leven.

“Antwerpenaars zijn zeer tolerante mensen”, gaf Monica De Coninck de nieuwkomers nog mee. “Zo lang je maar drie dingen voor ogen houdt. Je moet beleefd zijn, je moet werken en je moet goed voor je kinderen zorgen.”

Wim Daeninck

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio