"Vijf uur na laatste nachtzoen was Kian (3) dood"

Vijf uur na laatste nachtzoen was Kian (3) dood

"Vijf uur na laatste nachtzoen was Kian (3) dood"

Print
De driejarige Kian Raeymaekers uit het Vlaams-Brabantse Kortenaken is in de nacht van dinsdag op woensdag plots overleden. De driejarige peuter had rond middernacht overgegeven, zijn tanden gewassen, nog een nachtzoen gekregen en lag 's morgens dood in zijn bedje.

"Zoals steeds is hij rond 20 uur gaan slapen, gezond en wel. Ik moest laat werken en heb hem rond 22.20 uur nog een nachtzoentje gegeven. Ook toen was er nog niks aan de hand", getuigt vader Bjorn in een krant van De Persgroep.

"Rond middernacht stond Kian plots aan ons bed. Hij had overgegeven en vroeg water. Hij wou ook nog zijn tandjes poetsen. Nadat ik zijn pyjama en lakentjes had ververst, is hij gewoon opnieuw mooi gaan slapen. Rond 0.20 uur heb ik hem zijn laatste nachtkusje gegeven..."

"Bruine plekken"

"Toen ik hem wou wekken, wist ik meteen dat er iets niet klopte", gaat de vader verder. "Kian lag in mekaar getrokken in zijn bedje. Hij reageerde niet en had over zijn hele lichaam bruine plekken".

Het lichaampje van de peuter was stijf. Er werd nog uit alle macht geprobeerd om hem te reanimeren maar volgens de hulpdiensten was Kian al enkele uren dood. "Zelfs het ziekenhuis zou ons met die braaksymptomen gewoon huiswaarts hebben gestuurd, vertelden de artsen", aldus Kians vader.

Worstjes en yoghurt

Kian overleed wellicht aan een agressieve en zeldzame vorm van voedselvergiftiging. Specialisten onderzoeken nog de precieze oorzaak. "Bacteriën kunnen zeer hard toeslaan bij kleine kinderen", zegt toxicoloog Jan Tytgat.

Het gezin at 's avonds zelfgemaakte koekjestaart, verse druiven, worstjes en yoghurt. Kian at enkel worstjes en yoghurt. Een wetsgeneesheer dacht eerst aan meningitis maar die diagnose bleek uitgesloten. 's Avonds kreeg de acht maanden oude baby Nyo van het gezin ook braakneigingen. Daarop zijn vader, moeder en Nyo een nacht in observatie gegaan in het ziekenhuis.

Dinsdag om 10 uur is er een afscheidsplechtigheid voor Kian in de kerk van Kortenaken.

.

Nu in het nieuws