Torfs: "Commissie Seksueel Misbruik was de facto een show"

Torfs: Commissie Seksueel Misbruik was de facto een show

Torfs: "Commissie Seksueel Misbruik was de facto een show"

Print
De K.U. Leuven organiseert eind deze week een drie dagen durende conferentie 'seksueel misbruik in maatschappij en kerk'. Dat is op zijn minst vreemd te noemen, want na vier maanden presenteert de Kamercommissie Seksueel Misbruik eerdaags haar eindrapport.

De universiteit blijft echt op haar honger zitten wanneer het gaat over de resultaten van de Commissie. 'Op veel vragen kwam geen bevredigend antwoord', luidt het in een uitnodiging tot de universitaire sessies. 'Daartoe ontbrak het aan grondige reflectie, kennis van zaken en een kritische afstand.'

CD&V-senator en professor kerkelijk recht aan de K.U. Leuven Rik Torfs meent dat de Commissie Seksueel Misbruik beter uit wetenschappers bestaan had, net zoals in Nederland. "Je kan je de vraag stellen of het aan het parlement is om zo'n onderzoek te voeren", zegt hij in een Corelio-krant.

Show

Torfs is niet mals voor de Commissie. "Als de camera's draaien heb je onvermijdelijk politici die proberen te scoren", haalt hij uit. "Nu kreeg je de facto een show, en dat verzwakt de mogelijkheden tot diepgang. Als de camera's draaien, heb je onvermijdelijk commissieleden die proberen te scoren en desnoods drie keer dezelfde vraag stellen om toch maar in beeld te komen", reflecteert Torfs.

De politicus erkent dat er een publiekelijk, ritueel afscheid van de 'majoritaire kerk' moest zijn, maar vindt niet dat het parlement zich moet opwerpen als "moralistische hoeders van de samenleving, die zeggen hoe het allemaal moet."

Beleid

"Het probleem is dat het ritueel hier vaak de nuchterheid overklaste", aldus Torfs, die vindt dat er de afgelopen dertig jaar geen beleid is geweest in de Belgische Kerk. "Alle sympathie voor kardinaal Danneels als persoon, maar die man heeft in zijn 30 jaar aan het hoofd van de Belgische kerk vrijwel geen maatregelen doorgevoerd om de neergang te stuiten."

Meer informatie over de Kamercommissie Seksueel Misbruik vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws