Meeste Fransen vinden extreemrechtse FN "partij als een andere"

Meeste Fransen vinden extreemrechtse FN partij als een andere

Meeste Fransen vinden extreemrechtse FN "partij als een andere"

Print
Meer dan de helft van de Fransen vinden dat het Front National (FN) moet beschouwd worden als een "partij zoals alle andere partijen". Afgelopen september was dat nog voor 42 procent van de Fransen het geval, nu stemt 52 procent ermee in.

Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de krant Les Echos en de radiozender France Info. Enkele speerpunten van het FN-programma kunnen op nogal wat instemming rekenen. De versterkte grenscontroles, het afschaffen van de familieherenigingen en een voorkeurbehandeling voor Fransen voor sociale hulp, worden volgens de peiling door vier op de tien Fransen goedgekeurd.

Maar het vertrek uit de euro bijvoorbeeld, kan amper op 17 procent rekenen. "Op economisch vlak is het Front National zeer weinig geloofwaardig", aldus BVA-Absoluce, het bureau dat de peiling afnam.

FN knabbelt aan Sarkozy

Tijdens lokale verkiezingen afgelopen weekend hebben de Franse socialisten een goede score neergezet, terwijl de UMP van president Nicolas Sarkozy de hete adem van het FN in de nek voelt. De socialistische PS kreeg volgens voorlopige uitslagen circa 36 procent van de stemmen. De UMP kwam niet verder dan circa 19 procent.

Nadat 80 procent van de stemmen was geteld, had het extreemrechtse Front National 11 procent van de stemmen. De aanhang van het FN zal vermoedelijk nog stijgen, aangezien de uitslagen in regio's waar het FN volgens peilingen populair is, nog niet binnen zijn. Het FN heeft niet in alle kantons meegedaan. Volgens peilingen zou de partij 25 procent van de stemmen hebben kunnen halen als ze overal in de arena was getreden.

Bij twee peilingen in de afgelopen weken naar de kiesintenties voor de presidentsverkiezingen volgend jaar haalde Marine Le Pen (foto), voorzitster van het Front National, telkens meer dan 20 procent van de stemmen.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws