Steeds meer geweld op inwonende opa's en oma's

Steeds meer geweld op inwonende opa's en oma's

Steeds meer geweld op inwonende opa's en oma's

Print
Steeds meer bejaarde ouders of schoonouders die inwonen bij hun kinderen, worden slachtoffer van familiaal geweld. In de eerste helft van 2010 stelden de politiediensten 1.947 pv’s op wegens fysiek geweld tegen inwonende oma’s of opa’s.

Het Vlaams meldpunt Ouderenmishandeling van zijn kant kreeg in 2009 503 klachten over oudermishandeling.

Het meldpunt had nog geen cijfers voor 2010, maar die zouden in dezelfde lijn liggen.

Met ruim tienduizend processen-verbaal in de eerste zes maanden van 2010 blijven partners wel de voornaamste slachtoffers van familiaal geweld. Elke dag dienen 29 vrouwen een klacht in omdat ze klappen kregen van hun partner.

In werkelijkheid ligt dat cijfer veel hoger, zeggen hulpverleners. Geweld binnen het gezin is en blijft een groot taboe.

Nieuwe trend

Een opvallende nieuwe trend is echter dat inwonende bejaarde ouders of schoonouders steeds meer het slachtoffer worden van dergelijk geweld.

Twintig procent van deze inwonende bejaarden wordt geconfronteerd met een of meer vormen van geweld. De slachtoffers zijn in zeven gevallen op tien vrouwen. De grootste categorie van slachtoffers is tussen 70 en 89 jaar oud.

“Wij raden iedereen die ons belt met een klacht over mishandeling aan om officieel een klacht in te dienen bij de politie”, zegt Ans Geert van het Vlaams meldpunt Ouderenmishandeling.

Opsluiten als straf

Hulpverleners worden vaak met schrijnende verhalen geconfronteerd. Een thuisverpleegster getuigt: “Zo wordt het opsluiten of zelfs vastbinden van een bejaarde oma of opa vaak beschouwd als een manier om hun tegen zichzelf te beschermen. Om niet uit bed te vallen. Of ze sluiten haar of hem op als straf... Een bejaarde ouder in huis opnemen wordt door veel gezinnen zwaar onderschat. Het is een bijzonder zware last”.

Meer informatie over mishandeling van ouderen vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

.

Nu in het nieuws