Doodstraf wereldwijd minder toegepast behalve in China

Doodstraf wereldwijd minder toegepast behalve in China

Doodstraf wereldwijd minder toegepast behalve in China

Print
De doodstraf wordt wereldwijd steeds minder toegepast, maar in landen als Iran, de Verenigde Staten, Noord-Korea, Jemen, Saoedi-Arabië en China werden in 2010 toch opnieuw duizenden mensen geëxecuteerd. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International.

Amnesty telde minstens 527 executies in 2010, tegen minstens 714 in 2009. Daarbij werd China niet meegerekend aangezien het land niet happig is om informatie daaromtrent te geven. Amnesty vermoedt dat daar "duizenden" mensen geëxecuteerd zijn.

In Azië en het Midden-Oosten werden de meeste executies uitgevoerd. "Een klein aantal landen die systematisch de doodstraf toepassen, was in 2010 verantwoordelijk voor duizenden executies. Dat gaat in tegen de algemene tendens van een dalend aantal executies", luidt het.

In Iran werden in 2010 252 mensen geëxecuteerd, in Noord-Korea 60, in Jemen 53 en Saoedi-Arabië 27. In de Verenigde Staten werden 46 mensen geëxecuteerd en kregen 110 mensen te horen dat ze ter dood veroordeeld waren. "Dat is nog een derde van de cijfers in het midden van de jaren '90", aldus Amnesty.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws