Seks & Relaties

Baarmoeder transplanteren kan, maar is levensgevaarlijk

Print

Baarmoeder transplanteren kan, maar is levensgevaarlijk

Volgend jaar zou het mogelijk moeten zijn om een baarmoeder te transplanteren. Dat kondigt de Zweedse transplantatiepionier Mats Brannstrom aan. Al zijn er veel, levensbedreigende, risico's aan de ingreep verbonden.

Jonge vrouwen die zonder baarmoeder geboren worden of door een ziekte hun baarmoeder moeten laten verwijderen, hopen op een doorbraak van Brannstrom.

Die kondigde onlangs in het 'Journal of Obstetrics and Gynaecology Research' aan dat die doorbraak er wel eens sneller dan verwacht kan komen. Na mislukte eerste proeven op een vrouwenlichaam, zou de Zweed nu klaar zijn om volgend jaar een eerste succesvolle transplantatie uit te voeren.

Risico's

Nadeel? De transplantatie op zich is niet zo'n zware ingreep. De nazorg echter wel. Zo zal een vrouw altijd via IVF zwanger moeten geraken, moet ze steeds via een keizersnede bevallen, want het weefsel is te zacht om een natuurlijke bevalling aan te kunnen, moet ze haar leven lang medicijnen die afstoten voorkomen innemen, waardoor het risico op kankers verhoogt, en moet ze na 2 zwangerschappen haar baarmoeder terug laten verwijderen wegens te grote risico's op een afstoting.

Vraag blijft echter of vrouwen al deze risico's niet willen ondergaan om hun prangende kinderwens waar te maken.

NIET TE MISSEN