Te hard rijden is sociaal aanvaard: "Regels zijn in België  niet te respecteren"

Te hard rijden is sociaal aanvaard: Regels zijn in België niet te respecteren

Te hard rijden is sociaal aanvaard: "Regels zijn in België niet te respecteren"

Print
Te snel rijden is in België sociaal aanvaard. Amper drie op de tien bestuurders vinden het onaanvaardbaar dat iemand 50 per uur rijdt in een zone 30. Volgens een derde van de bestuurders zijn de snelheidsregels in ons land "onmogelijk te respecteren".

De meerderheid van de ondervraagden past de snelheid enkel aan uit vrees om geflitst te worden, niet om te gehoorzamen aan het oerwoud van verkeersborden in België.

Dat blijkt uit een peiling door het Observatorium voor de Verkeersveiligheid bij 1.500 Belgische bestuurders. Volgens deze "attitudemeting" is er ook voor gsm'en achter het stuur veel begrip, wel vinden de ondervraagde chauffeurs dat dronken bestuurders strenger moeten worden gestraft.

"Al streng genoeg"

De helft van de ondervraagde chauffeurs voelt zich bij te hoge snelheden nog veilig en acht de kans op een ongeval eerder klein. Niet minder dan zes op de tien bestuurders geven toe dat ze in de bebouwde kom soms 70 per uur durven rijden. Twee op de drie chauffeurs vinden dat de snelheidsovertredingen momenteel al streng genoeg worden aangepakt.

Volgens 80 procent van de ondervraagden is gsm'en achter het stuur niet abnormaal. Iedereen belt wel eens tijdens het rijden, is de redenering. Toch zijn negen op de tien chauffeurs zich bewust van de nefaste invloed hiervan op de aandacht en het rijgedrag.

Draagvlak

Wel vinden drie op de vier chauffeurs dat rijden onder invloed nog strenger bestraft moet worden. Tot opluchting van staatssecretaris voor mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V). Hij vindt de resultaten van deze attitudemeting "ronduit verontrustend" maar is opgetogen over het feit dat er voor strengere straffen bij dronken rijden wel een ruim draagvlak is.

Ook inzake gordeldracht is er sprake van een mentaliteitsverandering. Niet minder dan 87 procent van de bestuurders zegt de gordel altijd om te doen.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws