Hoogradioactief water sijpelt uit reactor 2 in Fukushima

Hoogradioactief water sijpelt uit reactor 2 in Fukushima

Hoogradioactief water sijpelt uit reactor 2 in Fukushima

Print
Er is hoogradioactief water gesijpeld uit reactor 2 op de nucleaire site van Fukushima. Dat heeft Tepco (Tokyo Electric Power Company), de uitbater van de kerncentrales, meegedeeld.

Volgens Tepco is het niet uit te sluiten dat hoogradioactief water de grond insijpelt.

Eerder maandag bevestigde de Japanse regering dat er een "gedeeltelijke meltdown" is van de splijtstaven in reactor 2 van de nucleaire installatie. Dat werd al langer vermoed.

In het gebouw dat reactor 2 huisvest staat een laag water van anderhalve meter hoog dat radioactief besmet is. Het water belemmert de reparaties aan het koelsysteem.

Nog op maandag is op een 30-tal meter van de reactoren 5 en 6 voor de kust van Fukushima een dosis radioactief jodium gemeten die 1.150 keer hoger ligt dan de norm. Bij de reactoren 1 tot 4, die het zwaarst beschadigd zijn, werd zondag een dosis van 2.000 keer de norm vastgesteld.

Naschok en tsunami-alarm

Ondertussen blijft de aarde in het noordoosten van Japan beven. Er is een nieuwe naschok geweest van 6,5 op de schaal van richter op 80 kilometer voor de kust. Er is een tsunami-alarm uitgevaardigd - voor een golf van minder dan 1 meter hoogte - maar dat is intussen weer ingetrokken. De kracht van de beving is intussen ook bijgesteld naar 6,1. Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers.

.

Nu in het nieuws