Lierse sommelier gaat in Duitsland eigen wijn maken

Lierse sommelier gaat in Duitsland eigen wijn maken

Lierse sommelier gaat in Duitsland eigen wijn maken

Print
Lier - De Lierse sommelier Willem Van den Broeck (24) heeft in Duitsland een wijngaard gepacht. Daar gaat hij rieslingwijn maken. De eerste flessen hoopt hij over vier jaar te kunnen verkopen.

Willem Van den Broeck is zaakvoerder van restaurant Cuistot aan de Antwerpsestraat 146 in Lier. "Het is als sommelier altijd mijn droom geweest om het hele wijnproces zelf te kunnen volgen: dus vanaf de druif tot het glas wijn in mijn restaurant. Die droom komt nu uit. Maar ik maak me geen illusies: het is niet omdat ik sommelier ben, dat ik ook wijn kan maken. Tijdens mijn opleiding heb ik weliswaar in theorie geleerd hoe je wijn moet maken, maar het in de praktijk doen, is natuurlijk nog iets anders."

"Op de grond die we pachten, staan nu nog oude wijnstokken. Die gaan we allemaal verwijderen. In de plaats komen er nieuwe. Die gaan we mee in de grond steken. Het is trouwens de bedoeling dat we geregeld naar Duitsland trekken om te gaan helpen. Het zijn natuurlijk de Duitse broers Pfirmann, die de wijn écht zullen maken. Maar wij bepalen welke stijl van wijn we willen, hoeveel stokken er per vierkante meter geplant mogen worden en hoeveel hectoliter wijn we per hectare willen. Omdat we enkel het beste van de wijngaard willen, beperken we de opbrengst bewust tot dertig hectoliter.

"De stokken worden vanaf december gepland. We beginnen dus van nul. Daartegenover staat dat we onze droomriesling kunnen maken. We kiezen voor riesling, omdat dit de koningin van de witte druiven is. Het is niet de gemakkelijkste druif, een beetje koppig zelfs, maar je kunt er wel topwijnen mee maken." De volledige reportage leest u in de vrijdagkrant van gazet van Antwerpen.

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio