René De Feyter overleden

René De Feyter overleden

René De Feyter overleden

Print
Gewezen voorzitter René De Feyter van het Vlaamse Economisch Verbond (VEV) is dinsdagavond op op 81-jarige leeftijd overleden. Meer dan 20 jaar lang, van 1971 tot 1993, stond hij aan de leiding van het huidige Voka. Hij stond ook mee aan de wieg van de krant De Tijd en speelde een rol in de staatshervorming.

De Feyter werd geboren in Hemiksem op 17 februari 1930. Hij studeerde rechten in Namen en Leuven. Van 1956 tot 1960 werkte hij als staatsambtenaar in het voormalige Belgisch-Congo. "Als idealist", zo vertelde hij daarover later. In 1961 ging hij werken voor het Studiecentrum voor de Expansie van de Haven van Antwerpen.

In de periode 1966-67 vroeg toenmalig VEV-voorzitter Frans Wildiers hem om mee te werken aan de ontwikkeling van een Nederlandstalige economische krant. Dat project leidde in september 1967 tot de oprichting van het Uitgeversbedrijf Tijd, dat vanaf januari 1968 'De Financieel-Economische Tijd' (nu 'De Tijd') op de markt bracht. René De Feyter bleef er drie jaar lang algemeen directeur. Later, van 1993 tot 2000, keerde hij er terug als voorzitter van de raad van bestuur.

In 1971 kreeg De Feyter de dagelijkse leiding van het VEV. Mee onder zijn leiding drukte het VEV zijn stempel op de staatshervorming.

Gewestvorming

Aan het einde van de jaren 70 kon de organisatie, met zijn druk en die van toenmalige VEV-voorzitters Vaast Leysen en Robert Stouthuysen, duidelijk wegen op de gewestvorming (1978-1981).

En na de vorming van de eerste Vlaamse regering, werkte hij mee met wijlen Gaston Geens, die als eerste Vlaamse minister-president ook de bezieler was van de DIRV-actie ('Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen') en van de technologiebeurs Flanders Technology.

JVG

.

Nu in het nieuws