Atlas voor slechtzienden straks ook in Wallonië

Een werkgroep van de secundaire school voor slechtzienden en blinden Spermalie in Brugge en het bisdom Brugge heeft een atlas ontwikkeld voor slechtzienden. De vereenvoudigde kaarten met meer kleurcontrast en een grote lettertype geven slechtziende leerlingen de kans om de eindtermen voor aardrijkskunde te halen.

ibroeksteeg

Binnenkort wordt de atlas ook in Wallonië geïntroduceerd. "Hoe mooi en interessant de gewone atlaskaart ook mag zijn, ze zal steeds een onhaalbare kaart blijven voor slechtzienden", zegt Jan Callemeyn, leerplanvoorzitter aardrijkskunde bij het katholiek onderwijs in het bisdom Brugge.

De traditionele kaarten bevatten volgens de leerplanvoorzitter te veel informatie en hebben te weinig kleurschakeringen. "Om slechtzienden de kans te geven om tot ruimtelijk inzicht te komen, is een ploeg al vier jaar bezig met een basisatlas waarmee de leerplandoelen aardrijkskunde ook voor slechtzienden haalbaar worden. De atlas is gedurende enkele jaren getest bij slechtziende leerlingen en wordt nog steeds verfijnd."

Financiële ondersteuning

Het concept heeft intussen zijn doel bewezen. Slechtziende leerlingen in de drie eerste jaren van het secundair onderwijs kunnen de map met fel gekleurde kaarten op A3-formaat en bijhorende grote lettertypes vlot gebruiken. De kaarten voor de hogere jaren worden verder ontwikkeld.

Cera cvba en de Koning Boudewijnstichting gaan het project financieel ondersteunen met als doel een verdere verspreiding van de atlas in België. Er komt ook een editie voor het Franstalig onderwijs.

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws