België zakt op ranglijst antirookbeleid - "Taks op sigaretten jaarlijks verhogen"

België zakt op ranglijst antirookbeleid - Taks op sigaretten jaarlijks verhogen

België zakt op ranglijst antirookbeleid - "Taks op sigaretten jaarlijks verhogen"

Print
België zakt van de 8ste naar de 10de plaats in Europa inzake antirookbeleid. Dat blijkt uit resultaten van de Tobacco Control Scale.

De Tobacco Control Scale (TCS) is een methode om de doeltreffendheid te meten van de antirookmaatregelen die de regeringen van de verschillende Europese landen nemen. Deze schaal evalueert de concrete maatregelen die overheden nemen, gespreid over 6 domeinen: de prijs, het verbod om te roken op bepaalde plaatsen, het uitgetrokken budget voor de strijd tegen tabak, de wetgeving rond tabaksreclame, de gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen en de beschikbare maatregelen voor hulp bij het stoppen met roken.

De jongste resultaten zijn gebaseerd op de maatregelen die op 1 januari 2011 van kracht waren. België scoort middelmatig en verliest twee plaatsen in de Europese rangschikking.
"Ons land blijft stilstaan, terwijl de andere landen vooruitgang blijven boeken. Hoewel het Grondwettelijk Hof vorige week de uitzonderingen op het rookverbod in de horeca schrapte, gaat België niet snel genoeg vooruit met zijn antirookbeleid. Dat is één van de conclusies van het TCS-onderzoek", stelt De Stichting tegen Kanker.

België was het eerste Europese land om kleurenfoto’s te gebruiken voor de gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes. Een andere Europese primeur is het verplicht vermelden van het nummer van de Tabakstop Lijn op verpakkingen vanaf 1 januari 2011. Tabakstop is de hulpdienst bij het stoppen met roken van de Stichting tegen Kanker. Mensen kunnen bellen naar het gratis nummer 0800 111 00 of surfen naar www.tabakstop.be. Ook de terugbetaling van rookstopbegeleiding bij een arts of een tabakoloog levert België enkele punten op in de Tobacco Control Scale.

Taks jaarlijks verhogen

De Stichting tegen Kanker stelt initiatieven voor zoals schokkende foto's die 80% van de beschikbare oppervlakte van sigarettenpakjes en verpakkingen voor roltabak moeten bedekken, goedkopere nicotinesubstitutieproducten, belastingen op tabaksproducten jaarlijks verhogen en het verbieden van reclame in de verkooppunten en het beperken van het aantal tabaksverkooppunten.

.

Nu in het nieuws