"Schaamteloze vertoning van Leterme" - "Dit is premier van weglopende zaken"

Schaamteloze vertoning van Leterme - Dit is premier van weglopende zaken

"Schaamteloze vertoning van Leterme" - "Dit is premier van weglopende zaken"

Print
De korte verschijning van aftredend premier Yves Leterme heeft donderdag in de Kamer de nodige deining veroorzaakt.

Door het overleg met de EVP en de Benelux en de Europese top die om 17.00 uur begon, kon Leterme zich moeilijk vrijmaken voor het vragenuurtje. Hoewel hij zich eerst had verontschuldigd en zijn antwoorden zouden worden beantwoord door andere regeringsleden, kondigde hij toch aan tussen 16.30 en 17.00 uur naar de Kamer te kunnen komen.

Dat gebeurde ook, maar toen hij iets voor vijven na slechts twee van de zeven vragen te hebben geantwoord opnieuw het halfrond verliet, lieten een reeks partijen duidelijk hun ongenoegen blijken. De rivaliteit tussen N-VA en CD&V was duidelijk zichtbaar op de banken. N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers liep de premier tevergeefs tot in de wandelgangen achterna.

"Premier onwaardig"

"Een schaamteloze vertoning. Dit is een premier van weglopende zaken. Dit is een parlement onwaardig", verklaarde N-VA-fractieleider Jan Jambon. Zijn Vlaams Belang-evenknie Gerolf Annemans liet zich even voordien op eenzelfde manier uit.

Ook sp.a-fractieleider Bruno Tobback hekelde de gang van zaken. Hij vergeleek de manier waarop Leterme omgaat met de Kamer met de wijze waarop de Russische premier Vladimir Poetin dat doet met de Doema. Uit protest nam de sp.a later op de dag niet deel aan de stemmingen.

Herman De Croo (Open Vld) stelde zich milder op, maar had het toch over een "inelegante" zet.

Nuttig?

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten verdedigde zijn premier. Hij stelde dat de Kamer wist dat Leterme slechts een half uur aanwezig kon zijn en vroeg zich af of het wel nuttig is dat er plenair wordt vergaderd wanneer er een Europese top plaatsvindt.

Kamervoorzitter André Flahaut kondigde aan de zaak te zullen aankaarten op de conferentie van de voorzitters.

.

Nu in het nieuws