Zorgt sport voor extra scherpe hersenen?

Zorgt sport voor extra scherpe hersenen?

Zorgt sport voor extra scherpe hersenen?

Print
Wie kan sneller en veiliger een straat oversteken: een sportstudent of een psychologiestudent? Een Amerikaanse studie, die onderzocht in welke mate sport onze hersenen beïnvloedt, bracht enkele opmerkelijke resultaten naar boven.

Voor de studie, die vorige week in het Journal of the American College of Sports Medicine gepubliceerd werd, onderzochten de onderzoekers van het Beckham Institute of Illinois 36 mannelijke en vrouwelijke studenten in de leeftijdsgroep van 18 tot 22 jaar. De helft waren sportstudenten, die uitblonken in verschillende disciplines en de rest waren normale, gezonde universiteitsstudenten afkomstig uit verschillende faculteiten.

Op verschillende tijdstippen werden groepjes studenten in een laboratorium verwacht, waar in 3D een virtuele drukke kruising was nagebootst. De bedoeling was dat de studenten allemaal zo veilig mogelijk zouden oversteken. Sommige werden door hun gsm of hoofdtelefoon met muziek afgeleid. Elke vrijwilliger deed 96 pogingen de straat over te steken.

Brokken

"In zo'n 85% van de gevallen raakten de studenten zonder kleerscheuren aan de overkant van de weg, maar opvallend was dat de atleten minder brokken maakten", zegt Art Kramer van het Beckham Institute. Het leek aannemelijk dat dit door hun fittere conditie kwam, maar verrassend genoeg was hun 'succes' niet te danken aan hun soepelheid of snelheid.

Het bleek dat de sportstudenten niet sneller wandelden dan de rest of zich sneller en gracieuzer tussen de auto's door bewogen. Wat ze wel sneller deden was voor het oversteken beter uitkijken. Ze keken langer naar de straat en sloegen daardoor meer data op die hen hielp de straat beter en sneller over te steken dan de 'normale' studenten. "Ze bewogen niet sneller", zegt Kramer, "maar ze dachten sneller na."

Kip of ei?

Het blijft echter vooralsnog de vraag of de sportstudenten - en uitblinkende sporters in het algemeen - zo goed werden in hun discipline omdat ze snelle denkvermogens hebben en daardoor snel reageren op situaties, of dat de hersenen juist door het vele sporten gescherpt zijn.

De onderzoekers hopen het experiment nog eens uitgebreid te kunnen herhalen, maar concluderen voorlopig dat het beoefenen van een sport, welke dan ook, het concentratievermogen aanscherpt en dus ook in alledaagse hectische situaties als het oversteken van een drukke verkeerssituatie van pas kan komen.

Opvallend is wel dat het beluisteren van muziek nauwelijks invloed had op het aantal 'ongelukken', maar telefoneren wel, zelfs bij de sportstudenten.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws