Elia waarschuwt voor gevolgen actie Earth Hour

Allemaal samen het licht weer aanknippen kan voor storingen op het stroomnet zorgen. Daar waarschuwt hoogspanningsbeheerder Elia voor in het kader van de WWF-actie Earth Hour zaterdag.

26 maart is het opnieuw Earth Hour, van half 9 tot half 10 's avonds. Dat is een actie van het WWF waarbij wereldwijd wordt opgeroepen gedurende een uur de lichten te doven, een symbolische actie tegen de opwarming van de aarde.

Onevenwicht

Massaal het licht uitdoen, en vooral weer aanknippen, is evenwel niet zonder risico's, waarschuwt Elia. "Dat kan voor onevenwichten zorgen tussen het verbruik en de productie van elektriciteit", legt een woordvoerster uit. Met als mogelijke gevolgen storingen in de continuïteit van de stroomvoorziening en zelfs onderbreking van de levering.

Extra personeel

Elia beveelt daarom aan niet alle lichten en toestellen op hetzelfde ogenblik weer aan te schakelen, om het effect in de tijd te spreiden. De netbeheerder houdt alvast extra personeel paraat om de actie op te volgen.

Ook vorig jaar waarschuwde Elia voor mogelijke storingen bij Earth Hour. Toen waren er geen problemen. Vorig jaar was een daling merkbaar met 2 à 3 procent van het verbruik als gevolg van de actie.

Lees ook: Lichten uit voor Earth Hour op 26 maart

Nu in het nieuws