West-Afrika wil VN-mandaat voor interventie Ivoorkust

West-Afrika wil VN-mandaat voor interventie Ivoorkust

West-Afrika wil VN-mandaat voor interventie Ivoorkust

Print
De buurlanden van het onrustige West-Afrikaanse land Ivoorkust willen een mandaat van de Verenigde Naties om militair te kunnen ingrijpen. Dat maakte voorzitter James Victor Gbeho van de regionale organisatie Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) vandaag bekend.

Sinds november vorig jaar verkeert Ivoorkust in een crisis omdat president Laurent Gbagbo geen plaats wil ruimen voor zijn rivaal, de door de internationale gemeenschap erkende Alassane Ouattara, die de verkiezingen won.

De afgelopen maanden zijn in Ivoorkust, de grootste cacaoproducent ter wereld, al veel doden gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen de aanhangers van beide presidenten. Er is een niet ongegronde vrees dat de situatie op een burgeroorlog zal uitlopen.

De milities van Gbagbo slachten willekeurig mensen op straat af, onder het mom van het 'neutraliseren van rebellen' en 'verdachte personen', die vaak op gruwelijke wijze aan hun einde komen.

De inwoners van Ivoorkust zijn teleurgesteld in de internationale gemeenschap, die Ouattara erkent, maar hem niet (militair) helpt zijn macht uit te kunnen oefenen.

Archiefbeeld: Photonews

.

Nu in het nieuws