Van Rompuy: "Europa wil sociale bescherming niet ontmantelen"

Van Rompuy: Europa wil sociale bescherming niet ontmantelen

Van Rompuy: "Europa wil sociale bescherming niet ontmantelen"

Print
Het Europees economisch beleid wil de sociale bescherming niet ontmantelen, maar de concurrentiekracht van de economieën van de Europese landen verzekeren en de levensstandaard van de mensen behouden. Zo heeft Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy donderdag gereageerd op de vakbondsdemonstraties in de aanloop naar de Europese top in Brussel.

Budgettaire sanering

"We hebben zowel op Europees als nationaal niveau moeilijke en onpopulaire maatregelen moeten nemen. We deden dat niet voor ons plezier, maar omdat we denken dat het redden van de financiële stabiliteit van de eurozone belangrijk is voor de mensen en de werkgelegenheid", zei Van Rompuy.

De vakbonden betogen dat het Europese beleid eenzijdig focust op het saneren van de openbare financiën en weinig oog heeft voor werkgelegenheid, maar volgens Van Rompuy is budgettaire sanering net nodig om economische groei en nieuwe jobs te creëren. "De twee zijn niet contradictorisch", beklemtoonde hij.

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso verzekerde dat Europa het sociaal overleg niet wil ondermijnen. "Tradities van sociaal overleg zullen altijd gerespecteerd worden. Brussel zal de salarissen in de lidstaten niet bepalen, maar het is moeilijk niet over salarissen te praten als we de Europese concurrentiepositie bespreken."

Keerpunt

De Europese leiders bekrachtigen donderdagavond een batterij financiële en economische maatregelen. "Het wordt een keerpunt in de aanpak van de crisis, maar dat wil niet zeggen dat alle problemen voorbij zijn. We zijn afhankelijk van vele gebeurtenissen", zo verwees Van Rompuy naar de politieke en budgettaire crisis in Portugal.

.

Nu in het nieuws