Grote Markt wint 'Prijs Publieke Ruimte'

De heraanleg van de Grote Markt heeft de stad de ‘Prijs Publieke Ruimte’ opgeleverd. Vooral het autovrij maken van de markt en de verschillende ‘sferen’ spraken de jury aan.

jrosquin

De Grote Markt van Turnhout had geduchte concurrentie van de Londenstraat in Antwerpen en het Sportpark Oude Landen in Ekeren, maar toch kozen de jury en minister van Leefmillieu en Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) voor de Grote Markt.

“Ze willen in Turnhout het grootste terras van de Kempen. Door het autovrij maken en de voetgangersdoorsteken die benadrukt worden, lukt dat ook. Er is ook veel groen en in het ontwerp zijn ook veel belevingszones: uitrusten, wandelen, een terrasje doen. We hebben het gevoel dat de stad en de ontwerpers meer hebben gedaan dan alleen maar autovrij maken. Turnhout creëert een echte verblijfsruimte.”

De stad is uiteraard tevreden met de prijs, die een metalen plaat inhoudt. “De appreciatie vanuit Vlaanderen doet deugd, we hebben intensief aan de plannen gewerkt”, reageert burgemeester Francis Stijnen (CD&V).

VTT, MAMI

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio