Vrouwen ondervertegenwoordigd in media

Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in nieuwsmedia over de hele wereld. Twee op drie nieuwsreporters zijn mannen. In de hogere functies is de verdeling nog ongelijker: 73 procent van de topfuncties wordt ingenomen door mannen.

wverhaert

In alle mediafuncties, gaande van nieuwsmedia over uitgeverijen, fotojournalistiek en televisiezenders, blijven vrouwen gemiddeld ondervertegenwoordigd. Dat blijkt uit een onderzoek bij 500 mediabedrijven in 59 landen in opdracht van de International Women’s Media Foundation.

Scandinavië

IWMF-directeur Liza Gross wijst erop dat de studie belangrijke verschillen tussen de regio’s aan het licht brengt, en dat de plaatselijke wetgeving daar veel mee te maken heeft. Progressieve landen, zoals Zweden en Denemarken scoren erg goed op gendergelijkheid op redacties, maar landen als Japan tellen nog zes maal zoveel mannen als vrouwen.

"Er is een correlatie tussen de representatie van vrouwen op redacties en genderwetgeving", zegt Gross. "Niet enkel in wat we ontwikkelde regio's noemen, zoals Scandinavië, maar ook in Afrikaanse landen die al dan niet gendergelijkheid in hun wetgeving hebben opgenomen."

AL (IPS)

Nu in het nieuws