Senioren hebben veel vrije tijd maar weinig sociaal contact

Senioren hebben veel vrije tijd maar weinig sociaal contact

Senioren hebben veel vrije tijd maar weinig sociaal contact

Print
In 2005 brachten de 65- tot 75-jarigen meer tijd voor de televisie door dan op een kaartnamiddag. Dat blijkt uit de nationale tijdsbestedingsanalyse van de onderzoeksgroep TOR-VUB en de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie uit 1999 en 2005.

Het grootste deel van de dag, 39,5 procent of 9 uur en 28 minuten, brengen de 65-plussers al slapend of rustend door. Zo'n 16 procent heeft helemaal geen sociaal contact. In vergelijking met 1999 werd in 2005 meer tijd gespendeerd aan vrije tijd en verplaatsingen. Minder tijd gaat naar slapen en rusten, huishoudelijk werk, persoonlijke verzorging en sociale contacten.

Familie en vrienden

65-plussers gingen gemiddeld minder samen op de koffie, en belden of mailen minder met familie of vrienden. Zestien procent blijft op een doordeweekse dag zelfs verstoken van enig sociaal contact, niet in levende lijve of op afstand.

Televisie

Televisiekijken is de populairste vrijetijdsbesteding: 93,3 procent doet het en er wordt dagelijks gemiddeld drieënhalf uur aan besteed. Daarnaast gingen de ouderen gemiddeld tussen een uur en anderhalf uur wandelen, alleen (18,7 procent) of met de hond (16,6 procent).

Huishouden

Iets minder dan vier uur per dag gaat op aan huishoudelijk werk, klusjes worden in 41 minuten geklaard. Zo'n 10 procent van de onderzochte groep stond in 2005 mee in voor de opvang en opvoeding van kleinkinderen, een aanzienlijke stijging in vergelijking met 1999 (6,9 procent).

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws