Nu al te weinig plaats in Antwerps basisonderwijs

Na de tweede en laatste aanmeldingsfase voor het Antwerpse basisonderwijs zijn in totaal 10.825 kinderen aangemeld. 78 procent van hen kan terecht in een school van voorkeur. Dat is bijna vier procent meer dan vorig jaar. Bij instappers en het eerste kleuterklasje dreigt er echter een tekort van 450 plaatsen. Dat meldt het lokaal overlegplatform Antwerpen basisonderwijs (LOP) donderdag.

De tweede fase van de aanmeldingsperiode werd op 16 maart afgesloten. Alle ouders die dat wensten, konden hun kind aanmelden op een lijst van scholen naar keuze. De eerste fase was enkel bedoeld voor wie zijn kind wilde aanmelden bij een school waar al een broer of zus zit.

Van 4 april tot 11 mei kunnen ouders die met hun kind terechtkunnen bij een school van voorkeur, hun kind daar inschrijven. Op 25 mei beginnen de open inschrijvingen.

In de kou

Op dat moment dreigen echter heel wat ouders in de kou te blijven staan. Over de hele stad zijn nog 2.602 plaatsen vrij, maar die komen niet altijd overeen met de noden in sommige buurten. Bovendien dreigt er sowieso een tekort bij instappers (geboren in 2009), waar 666 aangemelde kinderen geen plaats kregen in een school naar voorkeur en er in totaal maar 481 plaatsen meer vrij zijn. Ook in het eerste kleuterklasje zullen er in theorie 265 plaatsen te weinig zijn.

Op definitieve cijfers is het nog wachten tot de inschrijvingsperiode. De stad vraagt een Vlaamse koerswijziging op vlak van schoolinfrastructuur.

Archieffoto

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio