Ook truckers moeten Sabam betalen voor muziek op 'werkvloer'

Ook truckers moeten Sabam betalen voor muziek op 'werkvloer'

Ook truckers moeten Sabam betalen voor muziek op 'werkvloer'

Print
Ook vrachtwagenchauffeurs die tijdens het rijden luisteren naar de radio, moeten een vergoeding betalen aan Sabam. "Klinkklare nonsens", vindt volksvertegenwoordiger Maggie De Block (Open Vld).

Er moeten auteursrechten betaald worden als er muziek gespeeld wordt op de werkvloer en auteursrechtenmaatschappij Sabam beschouwt de cabine van een vrachtwagen als een werkvloer.

Veiligheid

"Die truckers hebben de radio niet zozeer voor de muziek nodig, wel voor hun veiligheid. Dus is het toch onlogisch dat ze daarvoor betalen", zegt De Block. Partijgenoot en minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne begrijpt haar standpunt grotendeels.

Sabam zelf is verontwaardigd. "Wij hebben onder voorzitterschap van minister Van Quickenborne het akkoord Unisono gesloten met het bedrijfsleven, waarin bepaald is dat alle bedrijven voor de muziek op de werkvloer een bijdrage betalen, afhankelijk van het aantal personeelsleden. Die met minder dan negen zijn daarvan zelfs vrijgesteld", zegt woordvoerder Thierry Dachelet.

Er bestaan wel uitzonderingen, maar de vrachtwagen is daar (voorlopig) geen van. "Ik sluit niet uit dat we ook rekening houden met argumenten uit de transportsector, maar daar is niets over beslist", zegt Dachelet nog.

.

Nu in het nieuws