Automatische poorten sluiten begraafplaatsen af

Om diefstallen op begraafplaatsen te voorkomen, gaat de stad Antwerpen automatische tourniquets plaatsen. Het Schoonselhof krijgt als eerste zulke poorten.

jrosquin

In het najaar verschijnen aan de ingangen van de begraafplaats Schoonselhof automatische tourniquets. Als dit project positief wordt geëvalueerd, zullen ook de andere begraafplaatsen met deze automatische poorten worden uitgerust. Begin januari werden op het Schoonselhof nog tientallen koperen kruisbeelden gestolen.

De Antwerpse begraafplaatsen worden geregeld geconfronteerd met diefstallen en vandalisme. “We beginnen met het plaatsen van tourniquets aan de ingangen van het Schoonselhof”, zegt Guy Lauwers (sp.a), schepen van Begraafplaatsen. “Vanaf een bepaald uur kunnen mensen dan nog wel naar buiten, maar niet meer naar binnen. Het systeem is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het proefproject start normaal in het najaar. Als het na een jaar positief wordt afgerond, breiden we het uit naar de andere begraafplaatsen.”

Antwerpen telt zestien begraafplaatsen, waarvan negen volledig kunnen worden afgesloten. In afwachting van de tourniquets zet de stad Antwerpen vanaf juni een bewakingsfirma in om de poorten van de begraafplaatsen manueel te openen en te sluiten.

SVW

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio