Genetisch gemanipuleerde koeien geven 'mensenmelk'

Genetisch gemanipuleerde koeien geven 'mensenmelk'

Genetisch gemanipuleerde koeien geven 'mensenmelk'

Print
Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om koeien zo te manipuleren dat ze melk geven die erg lijkt op menselijke melk. Volgens de krant China Daily kan het product al over twee jaar op de markt zijn.

Wetenschappers van het Staatslaboratorium voor Agrobiotechnologie aan de Chinese Landbouwuniversiteit hebben inmiddels een kudde van tweehonderd dieren gekweekt. Die zijn genetisch gemanipuleerd om melk te geven met dezelfde eigenschappen als moedermelk bij mensen.

Moedermelk bevat bestanddelen die ten goede komen aan het immuunsysteem en het zenuwstelsel van kinderen, maar die worden niet teruggevonden in normale melk van geiten of koeien. Tot nog toe was er geen manier gevonden om die bestanddelen op grote schaal te produceren.

Keizer

De wetenschappers willen de melk niet enkel voor kinderen produceren, maar ook voor volwassenen. "In het oude China konden enkel de keizer en keizerin hun hele leven menselijke melk drinken, wat gezien werd als het toppunt van weelde", zegt Li Ning, directeur van het Staatslaboratorium. "Waarom zouden we dat soort melk niet beschikbaar maken voor gewone mensen?"

Volgens Li gaat het niet over een wild experiment, maar kan de melk al over enkele jaren commercieel geproduceerd worden. China Daily meldt dat het Chinese ministerie van Landbouw al begonnen is met tests om de veiligheid van de melk te controleren. Als die tests in de volgende 22 maanden bemoedigend zijn, kan de melk al over enkele jaren op de markt komen.

JG (IPS)

Nu in het nieuws