Scholen kunnen weldra zelf boeken uitlenen aan leerlingen

Scholen kunnen weldra zelf boeken uitlenen aan leerlingen

Scholen kunnen weldra zelf boeken uitlenen aan leerlingen

Print
De aanhoudende protesten tegen het verdwijnen van de wijkbibliotheek op Zurenborg zijn schepen Philip Heylen (CD&V) niet ontgaan. “Ik begrijp de frustratie van deze mensen. Maar we kunnen niet op elke straathoek een bibliotheek openhouden.”

“We hebben op dit moment 25 bibliotheken waarvan er 18 openblijven. En we gaan nog uitbreiden in stadsdelen zoals Borgerhout buiten de Ring en Wilrijk. Daar is op dit moment geen bibliotheek in een straal van 5 kilometer. En er zijn nog plaatsen waar nieuwe bibliotheken komen. In vergelijking met andere Europese steden is het aanbod in Antwerpen ruim en zeer verspreid over het grondgebied.”

Protest op Zurenborg

Een honderdtal mensen verzamelde gisteren op de Dageraadplaats om er samen met Pol Goossen, peter van de Bib-actie, en Nigel Williams te protesteren tegen de sluiting van bibliotheek Zurenborg.

Volgens Philip Heylen spreken de cijfers niet in het voordeel van het Zurenborgse filiaal. “Er zijn jaarlijks nog geen tweehonderd ontleners. Het filiaal vertegenwoordigt amper één procent van het totaal aantal uitleningen. Samen met de zes andere filialen die sluiten, vertegenwoordigt Zurenborg wel 30 procent van ons budget. Dat is veel."

De bewoners van Zurenborg hebben genoeg alternatieven, meent de schepen. “Permeke is nog geen 2 kilometer ver en in Berchem en Borgerhout staat er een bib op één kilometer van Zurenborg.”

Scholen

Er wordt ook gewerkt aan een systeem waarbij scholen zelf boeken kunnen ontlenen. “De school heeft een eigen bibliotheek die leerkrachten met hun klas bezoeken. En er zou ook uitgeleend kunnen worden. Een aantal scholen ziet dat alvast zitten”, zegt Philip Heylen.

Dit systeem en drie bibliobussen die om de twee maanden elke Antwerpse school bezoeken, zouden een antwoord moeten zijn op de behoefte van de scholen aan een wijkbib.

Philip Heylen: “We proberen zoveel als mogelijk op maat te werken. Zowel als het gaat om dienstverlening als om het aanbod van ondertussen één miljoen titels. Maar dat kan alleen als we minder goed draaiende filialen sluiten.”

Patrick Van de Perre

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio