Courard wil alweer extra opvangplaatsen voor asielzoekers

Courard wil alweer extra opvangplaatsen voor asielzoekers

Courard wil alweer extra opvangplaatsen voor asielzoekers

Print
Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) wil alweer extra plaatsen voor de opvang van asielzoekers. Dat zegde hij in de Kamer aan Zoë Genot (Ecolo). Het netwerk dat asielzoekers moet opvangen is sinds 2009 weliswaar met bijna 7.000 plaatsen uitgebreid, maar het zit alweer voor 96,6 % vol.

Courard ziet daarvoor vier redenen :

* Het aantal asielzoekers stijgt. In janauri 2011 waren er 24% meer asielzoekers dan vorig jaar in januari.
* De Europese Unie zal wellicht quota voor asielzoekers uit Libië en Noord-Afrika opleggen aan alle lidstaten. Daardoor wordt ons opvangnetwerk nog voller.
* Er is een enorme stijging van het aantal niet-begeleide minderjarigen: in februari 2001 waren er 159 tegen slechts 56 in februari 2010. Dat is een verdrievoudiging. Courard vreest dat het aantal aanvragen van niet-begeleide minderjarigen nog zal stijgen en dat de filières van mensensmokkelaars er steeds meer naar hier zullen loodsen.
* Het aantal asielzoekers dat de centra verlaat, daalt. In januari waren er dat 1.776, in februari nog maar 1.427.

Couard heeft nu 22.436 opvangplaatsen, hij heeft er sinds maart 2009 al 6.986 extra bijgemaakt. "Maar 't zijn er nog te weinig", zuchtte hij in de Kamercommissie Volksgezondheid.

De staatssecretaris deelde verder mee dat sinds 6 november 2010 geen enkele asielzoeker meer zonder opvang naar de gemeenten werd gestuurd. En het aantal hotelgasten is gezakt van 1.200 einde vorig jaar naar 399 nu. Courard was blij dat de Brusselse inspectie enkele hotels voor asielzoekers had gesloten omdat ze " niet aan de kwaliteitsnormen voldoen ".

De staatssecretaris heeft nu aan de regering om meer plaatsen gevraagd, maar ook om een snellere afhandeling van de asieldossiers.

Meer over de asielcrisis vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

.

Nu in het nieuws