Bever zwemt al drie jaar tussen Viersel en Lier

Natuurpunt onthult een goed bewaard geheim: sinds drie jaar zit er een bever in de Kleine Netevallei. Het een meter lange zoogdier verblijft vooral in Viersel maar dook ook al in hartje Lier op.

jrosquin

Sinds het voorjaar 2008 zit een bever in de Kleine Netevallei. De meeste waarnemingen komen uit het Viersels Gebroekt (Viersel) op percelen van Natuurpunt langs de Kleine beek. Maar er is zelfs al een bever in het centrum van Lier waargenomen, in de Binnennete langs de vest.

“Voorlopig werd telkens slechts één bever gespot”, zegt Frederik Naedts, conservator van het Viersels Gebroekt. “Wat ons doet vermoeden dat het om dezelfde gaat. Al gaan we er wel van uit dat hij of zij binnen dit en enkele jaren gezelschap krijgt.”

Via Albertkanaal

Het is de eerste bever die zo dicht bij Antwerpen zit. “Via haarvallen zal doctoraatsstudent Kristijn Swinnen van de Universiteit Antwerpen nagaan of deze pionier genetisch verwant is met de bevers uit de Grensmaas, wat zou betekenen dat hij via het Albertkanaal is gekomen, of dat hij verwantschap vertoont met de bever uit het Mechels Broek die via de Dijlevallei is gekomen. Omdat het Viersels Gebroekt in verbinding staat met het Albertkanaal en er al dode bevers uit het kanaal werden gevist, lijkt dit plausibel.”

Alarm

Een jaar of tien jaar geleden ontstond opschudding toen bleek dat een Waalse beverfanaat enkele Duitse bevers had uitgezet. Volgens doemscenario’s zouden de dijken breken. “Dat alarm was onterecht. Muskusratten zijn veel schadelijker”, zegt Naedts. “Een bever graaft één hol, terwijl muskusratten oevers veel meer ondergraven.”

De bever wordt wekelijks opgevolgd in overleg met de provinciale waterbeheerders en de Vlaamse Milieumaatschappij. Op 10 april om 14u start een eerste beverwandeling voor het grote publiek aan de kerk van Viersel. De beste plaats om de bever te spotten is in de schemering met een verrekijker vanaf de picknickbank bij het Netekanaal ter hoogte van de brug van de Nijlensesteenweg.

KMaMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio