"Jammer dat Wim Delvoye ons niet vermeldt als inspiratiebron"

Kunstenaar Wim Delvoye heeft zijn omstreden werk Cloaca, beter bekend als de machine die poep produceert, niet zelf uitgevonden. De Gentenaar haalde de mosterd in een ondergronds lab van de Gentse universiteit.

kscherpenberg

Al jaren staat daar een testapparaat voor de internationale voedings- en farmaceutische industrie dat de menselijke spijsvertering nabootst. De geur in het lab is uiteraard niet te harden.

"We delen daarbij de verschillende fasen van de vertering op om precies te kunnen nagaan welk effect een bepaalde voedingsstof of bacterie heeft in welk onderdeel van het lichaam", aldus professor Tom Van de Wiele in een Corelio-krant.

Delvoye (foto) kampeerde enkele jaren geleden in het duistere labo om meer te weten te komen over de machine.

"Het is de verdienste van Delvoye dat hij ons wetenschappelijke toestel heeft omgetoverd tot een kunstvoorwerp", aldus wetenschapper Sam Possemiers in dezelfde krant. "We koesteren geen wrok tegen de kunstenaar, maar het is een beetje jammer dat hij ons nergens heeft vermeld als inspiratiebron. We hebben zelfs nooit een uitnodiging gekregen om zijn cloaca te komen bewonderen."

Delvoye verkoopt de eindproducten van zijn cloaca voor mooie geldsommen. In het labo in Gent worden die netjes weggekieperd.

MEER OVER Gent