Bokrijk kijkt naar de sixties haalt kinderidolen naar openluchtmuseum

Print

Bokrijk kijkt naar de sixties haalt kinderidolen naar openluchtmuseum

Historische druivenserres verkassen uit Brabant, de restauratie van het kasteel, optrekken van de tijdslijn naar de ‘sixties’,... Domein Bokrijk heeft de komende jaren de handen vol. Maar de rode draad door het nieuwe seizoen in het openluchtmuseum wordt de VRT-reeks ‘De 5e Boog’. In de zomer zullen zelfs elke zondag twee acteurs de kinderen entertainen.

Dit weekend opent het openluchtmuseum van Bokrijk opnieuw de deuren voor het publiek: zaterdag zijn de abonnees welkom, zondag kan iedereen in het spoor van De 5e Boog trekken.

“Er is altijd veel moeite gedaan om jonge gezinnen naar Bokrijk te halen, maar het was te veel synoniem met ‘oubollig’ en ‘oude huisjes kijken’. Daarin komt nu verandering: we gaan proberen om te zorgen dat alle kinderen van 4 tot 13 jaar hun ouders overtuigen om naar Bokrijk te komen. Dankzij de samenwerking met Ketnet”, zegt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens.Boogschieten

De reeks ‘De 5e Boog’ - gefilmd in Bokrijk - wordt intussen voor de derde keer uitgezonden. Zo’n 45% van de doelgroep van 4 tot 12 jaar wordt bereikt. En daar speelt Bokrijk het hele seizoen handig op in: "Bokrijk is niet zomaar decor, maar echt in de reeks betrokken. Ook belangrijk: het is een hedendaagse reeks, dus niet het leven van de jaren stillekens.”

In alle locaties van de serie valt er iets te beleven. Zo kan je leren boogschieten (met malse boogpunten), je kan de ster uithangen op het podium, met Tuur gamen...

“In juli en augustus zijn elke zondag twee acteurs hier. Het hele seizoen lang kan je ook twee routes volgen: de ‘voor en achter de schermentocht’ of de ‘bunchtocht’ in het spoor van je vijf helden.”

Sixties

Ook met het project 'The Sixties' wil het openluchtmuseum een jonger publiek aantrekken. De tijdslijn van Bokrijk loopt nu tot 1985, maar het park wil ze doortrekken tot 1973. Zo wordt een Delhaizesupermarkt uit 1965 nagebouwd met de producten die toen in de rekken lagen en komt er een pompstation te staan met wagens uit de jaren zestig.

Tegen april 2012 moet het project klaar zijn.Parking wordt duurder

Vorig jaar betaalde je 3 euro voor de parking in Bokrijk, vanaf het nieuwe seizoen wordt dat 5 euro.

“De speeltuin in Bokrijk moet gratis blijven, daar sta ik op. Alle Limburgse gezinnen moeten de kans krijgen om hier te komen ontspannen. Maar er zijn natuurlijk veel kosten verbonden aan zo’n speeltuin. Om hem toch gratis te houden, is gekozen voor een betaalbare prijsverhoging van de parking”, zegt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens.

Op zijn vraag is er wel een ‘vijf-beurtenkaart’ ingevoerd: die kost 10 euro en is goed voor vijf keer parkeren. Een 10-beurtenkaart kost 20 euro.

Ook nieuw is de sluiting van het openluchtmuseum op maandag: “Veel musea zijn dicht op die dag. Ook in het openluchtmuseum zijn onderhoudswerken en dergelijke nodig. Door maandag te sluiten, kunnen die gebeuren zonder de bezoekers te storen”, zegt directeur Liesbeth Kees. De speeltuin en de bossen zijn uiteraard elke dag toegankelijk.

Volwassenen betalen 10 euro voor het openluchtmuseum, van 6 tot 25 jaar: 1 euro.

.

Nu in het nieuws