Politie vindt voor één miljoen euro gestolen antiek in Willebroek

De politie van Mechelen heeft gisteren een 49-jarige man opgepakt die een enorme buit aan gestolen antiek en kunst in zijn bezit had. In een loods in Willebroek liet hij gestolen juwelen omsmelten tot onherkenbare staafjes.

jrosquin

1.500 stuks juwelen, een partij diamanten, bronzen beelden van onder meer George Minne, porselein, zilverwerk, antieke schilderijen, violen, ivoor, Afrikaanse en precolumbiaanse kunst en art nouveauvazen: volgens de federale politie bedraagt de waarde van de buit tussen 500.000 en een miljoen euro. De enorme schat werd in juni gevonden in een garagebox in Oudergem. Nu is ook de man opgepakt die ervan wordt verdacht de kostbare spullen door te verkopen.

Hij is een man van 49 jaar met de Belgische nationaliteit en woont in Luik. Voor het gerecht is hij geen onbekende. Hij werd in 2000 al eens veroordeeld voor heling.

De federale politie van Mechelen kwam de man eind 2009 al op het spoor. Wat later ontdekten ze niet alleen de garagebox met zijn kostbare inhoud, maar ook een soort van atelier in Willebroek. Daar werden de stenen uit de gestolen juwelen gehaald. De edele metalen werden omgesmolten tot onherkenbare en makkelijk te verhandelen staafjes.

Sentimentele waarde

Na maanden onderzoek kwam aan het licht dat de meeste spullen afkomstig waren van diefstallen. Die werden gepleegd vanaf het begin van de jaren 90 tot 2008, hoofdzakelijk in residentiële woningen in België en in Frankrijk.

De politie vond in België een vijftiental eigenaars terug: onder meer in Antwerpen, Brussel en Bütgenbach in de provincie Luik. In Frankrijk werden 21 slachtoffers gevonden. Het zijn zowel particulieren als gespecialiseerde kunstverzamelaars, allemaal uit de omgeving van Parijs. Iedereen kreeg intussen zijn kunstvoorwerpen terug.

Volgens de politie van Mechelen reageerden sommigen heel emotioneel, de spullen waren al jaren spoorloos en hadden vaak een grote sentimentele waarde.

Uitgeleverd

De verdachte werd intussen voor de onderzoeksrechter in Mechelen geleid en aangehouden op beschuldiging van heling. Waarschijnlijk wordt hij uitgeleverd aan het Franse gerecht. Daar beschuldigen ze hem ook van diefstal van de goederen.

Bénédicte Van PaeschenMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio