1/2

Betoging legt verkeer in hoofdstad lam

De federale politie raadt vandaag iedereen af om naar Brussel te rijden. Duizenden militanten van de socialistische en christelijke vakbond betogen daar tegen het "antisociaal beleid" van de Europese Unie. De oproep om de auto thuis te laten, lijkt te werken.

Op de ring rond Brussel was het donderdagochtend druk omdat veel mensen moesten omrijden door de vakbondsbetogingen. In Brussel zelf verloopt het verkeer niet chaotisch, wellicht omdat veel automobilisten besloten hebben er weg te blijven.

De oostkant van de hoofdstad blijft wel te mijden. Het centrum van Brussel is bereikbaar via twee assen: vanuit het oosten via de E411 langs Delta, en vanuit Gent via de E40 langs de basiliek van Koekelberg.

Automobilistenvereniging Touring zag donderdagochtend rond 8.30 uur 134 kilometer ochtendfiles, of ongeveer 50 kilometer minder dan op een normale donderdag. "Touring dankt de media voor de uitgebreide informatie naar het publiek. Als automobilisten goed zijn verwittigd, tenminste een paar dagen op voorhand, dan proberen ze andere oplossingen te zoeken. Dat allemaal voor een lokale overheid die niet nadenkt over de gevolgen van ondoordachte beslissingen en toelatingen."

Geen front

De militanten van het ABVV vertrekken op drie plaatsen die voor het ABVV symbool staan voor de economische koers van Europa: de Nationale Bank, de Europese werkgeversorganisatie Business Europe en de zetel van Electrabel-Suez in de Regentlaan.

Intussen houdt het ACV een aparte manifestatie aan de voet van het Atomium. De bonden raakten het niet eens over de te volgen aanpak. Het ACV vreest dat door de ABVV-acties Brussel zal worden geblokkeerd. ABVV-voorzitter De Leeuw hoopt evenwel dat het vakbondsfront snel kan worden hersteld.

Hinder

Vooral het verkeer in het centrum, op de kleine ring en in de Europese wijk van Brussel zal de hele dag wel hinder ondervinden. Het Schumanplein, de Froissartstraat en de Wetstraat zijn niet toegankelijk voor het verkeer.

In Brussel zelf zijn de Reyers- en Jubelparktunnel afgesloten en aan het knooppunt Van Praet is het niet mogelijk richting Ter Kameren te rijden.

Ook het openbaar vervoer kan verstoord worden door de betoging. De metrostations Schuman en Maalbeek zijn al tot 14 uur gesloten en ook het treinstation van Schuman blijft toe van 7.15 uur tot 14 uur.

De bussen die rijden op het traject van de betoging, moeten omgeleid worden. Tramlijnen 92, 94, 7 en 25 zullen ook hinder ondervinden.

Nu in het nieuws