"Preventief jodiumpillen slikken levensgevaarlijk"

Tenniskampioene Kim Clijsters vreest de wolk met radioactieve deeltjes die van Japan naar Noord-Amerika trok. Woensdag werd bekend dat ze jodium door de yoghurt van Jada mengde om haar dochter zo te beschermen. Wellicht is de Limburgse niet de enige bezorgde mama. Dokters raden echter aan erg voorzichtig om te springen met jodium.

"Als Kim haar dochter alleen voedsel met extra jodium geeft, is er niets aan de hand", aldus dokter stralingsdeskundige Lodewijk Van Bladel, in een krant van De Persgroep. "Wij Belgen hebben sowieso een te lage inname van jodium. Gemiddeld 80 microgram per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie 150 microgram aanbeveelt."

Van Bladel vindt dat Clijsters echter moet weten dat ze haar dochter zo niet beschermt tegen radioactieve straling. "Daarvoor zijn de hoeveelheden in verrijkt voedsel veel te klein."

Jada mag volgens de arts zeker geen grotere dosissen krijgen in de vorm van jodiumpillen. "Alleen zwangere vrouwen moeten, in samenspraak met hun gynaecoloog, jodiumpillen nemen", aldus Van Bladel. "Voor alle andere mensen zijn ze nutteloos, tenzij we hier te maken krijgen met een sterk verhoogde radioactiviteit. Mocht het zover komen, zal de overheid laten weten dat de inwoners van getroffen streken een bepaalde dosis moeten nemen."

Een volwassene zal dan eenmalig twee tabletten moeten nemen. De schildklier is dan al verzadigd en beschermd.

Het preventief slikken van jodiumpillen is naar verluidt erg gevaarlijk, zeker bij kinderen en veertigplussers. Baby's en kinderen die het tijdje krijgen toegediend, lopen het risico op onherstelbare hersenletsels. Bij volwassenen is er een grotere kans op hartfalen. "Blijf er dus af, tenzij de overheid of een arts je laat weten dat je ze moet innemen."

Nu in het nieuws