In juni beslissing over nieuwe gevangenis Dendermonde

"In juni moet de ministerraad beslissen over wie de nieuwe gevangenissen van Beveren, Dendermonde, Marche-en-Famenne en Leuze zal bouwen met welk bouwproject. Momenteel zijn de onderhandelingen met enkele private concerns bezig." Dat zei minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zopas in de Kamer aan Renaat Landuyt (sp.a).

ikerremans

Die wilde weten hoeveel cellen er nu zijn bijgekomen sinds de regering in 2008 een Masterplan voor extra bajescellen bekendmaakte. 272 zei De Clerck. "Maar dit jaar komen er nog 102 bij in Sint-Gillis, 74 in Turnhout, 15 in Hoogstraten en 60 in Wortel."

Twee bouwvergunningen

Er zijn ook "al" twee bouwvergunningen voor nieuwe gevangenissen: één voor een centrum voor geïnterneerden in Gent en één voor een jongerengevangenis in Achêne.

Voor de interneringsinstelling van Antwerpen voor 180 geïnterneerden is nu pas het schetsontwerp afgerond. Deze instelling zou in de aanvankelijke planning moeten opengaan in juni 2009 voor 500 geïnterneerden. Maar er is een behoorlijke vertraging. De Clerck: "De debatten met de Vlaamse en de Antwerpse bouwmeester zijn nu achter de rug, maar een bouwvergunning is er dus nog niet", aldus De Clerck.

De minister liet ook weten dat de grond om in Haren een bajes voor 1.200 gedetineerden te bouwen is aangekocht. "Momenteel is een stuurgroep aangesteld om na te gaan welk soort gevangenis men daar best bouwt."

Oorlog

Volgens de minister "beweegt er voldoende, minstens in acht nieuwbouwdossiers. Maar nu komen er dus de problemen met de gevangenissen van Verviers en Lantin bij en die waren op het moment dat het Masterplan voor de gevangenissen werd opgesteld nog niet gekend. En met een regering in lopende zaken is het soms makkelijker om een oorlog te beginnen dan om gevangenissen bij te bouwen".

En de minister voegde er nog aan toe: "Sinds kort zijn 150 gedetineerden extra overgeplaatst naar het Nederlandse Tilburg. Dat brengt een meerkost van 7,9 miljoen euro mee, bovenop de 31,7 miljoen voor de eerdere 500 gedetineerden die naar Tilburg waren overgebracht. In totaal zitten daar nu 650 gedetineerden uit België."

Meer over dit masterplan voor de gevangenissen vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio