Tjetsjeen "halfdood geslagen" in gevangenis "op vraag van Rusland"

In de gevangenis van Hasselt zit de Tsjetsjeense verzetsleider Arbi Zarmaev angstvallig te wachten op zijn uitlevering aan Rusland. Minister De Clerck heeft zijn uitleveringsbevel vrijdag ondertekend maar Zarmaev ging in beroep bij de Raad van State die zich woensdag over de zaak buigt. Zijn broer beweert dat hij in Hasselt "halfdood wordt geslagen op vraag van Rusland".

fvranckx

“Hij wordt door Rusland ‘teruggevraagd’ onder het mom van terrorisme, zonder dat daar enige bewijzen voor bestaan” zegt Arbi Zarmaevs broer Andi. “Zijn enige ‘misdaad’ bestond erin zijn moederland, waar de Russen zijn vrienden en familie afslachtten, te ontvluchten richting België.”

Isolatiecel

Andi Zarmaev bezocht zijn broer enkele dagen geleden in de gevangenis en voert nu aan dat zijn broer er “op vraag van Rusland halfdood werd geslagen”.

Blijkt dat Arbi negen dagen in een isolatiecel heeft gezeten als tuchtsanctie voor een incident met cipiers. De Tjetsjeen zou heel wat kledingstukken over elkaar hebben aangetrokken en een gevecht hebben uitgelokt in de hoop opnieuw gestraft te worden om zo z’n uitlevering te voorkomen.

Archieffoto