Dodental in Japan loopt op, situatie nog niet onder controle

De officiële dodentol na de aardbeving en de tsunami die Japan vrijdag getroffen hebben, is opgelopen tot 5.178 personen. Dat zeggen Japanse politiebronnen donderdag. Het aantal vermisten ligt op 8.606. Buitenlandse regeringen raden hun burgers in Tokio aan om de stad te verlaten.

ibroeksteeg

Kernsmelting

Het storten van water met twee helikopters heeft niks veranderd aan de intensiteit van de radioactieve straling in de beschadigde kerncentrale van het Japanse Fukushima. Dat hebben het persbureau Kyodo en de staatstelevisie NHK donderdag bericht onder aanhaling van de elektriciteitsproducent Tepco.

Donderdagochtend hebben enkele legerhelikopters duizenden liters water uitgestort boven reactoren 3 en 4 van de kerncentrale in Fukushima, nadat te hevige straling dat woensdag nog onmogelijk maakte. De bedoeling van de onconventionele ingreep is de reactoren af te koelen om een kernramp te vermijden. Het beschermend omhulsel van reactor 3 is zwaar beschadigd en er zou al een gedeeltelijke kernsmelting hebben plaatsgevonden. Ook het omhulsel rond reactor 4 heeft schade opgelopen. Het is niet duidelijk of het geloosde water op zijn minst toch al de temperatuur in de reactor heeft doen dalen.

Om de problemen te helpen aanpakken, heeft de Amerikaanse president Barack Obama in een telefoongesprek met de Japanse eerste minister Naoto Kan voorgesteld extra nucleaire experts naar Japan te sturen. Vandaag vliegt secretaris-generaal Yukiya Amano van het Internationaal Atoomenergieagentschap naar Japan om de situatie bij Fukushima te evalueren en informatie in te winnen. Bij zijn terugkeer zal hij een vergadering houden met de 35 leden van het bestuur van het atoomagentschap over de situatie in Japan.

Beurs

Nadat door de rampberichten de yen dinsdag al zijn hoogste niveau tegenover de dollar sinds de Tweede Wereldoorlog had bereikt, kreeg de beurs in Tokio donderdag opnieuw klappen te verwerken. Investeerders zijn duidelijk gaan vrezen voor het economisch herstel van Japan, menen analisten. De Centrale Bank van Japan (BoJ) heeft alvast nog eens 5.000 miljard yen (45 miljard euro) in de markt gepompt om de economie te schragen. Sinds de aardbeving plaatsvond, injecteerde de Bank of Japan al 33.000 miljard yen.

Elektriciteit hersteld

Een lichtpuntje in het hele verhaal is dat de elektriciteit naar de kerncentrale donderdag hersteld "zou kunnen worden", weet het Japanse nucleaire agentschap. Zo zou het pompsysteem dat de reactoren van koelwater voorziet weer in gebruik genomen kunnen worden.

Beeld: Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER