Belgen in Tokio: "Paniekzaaierij onder het mom van journalistiek"

Belgen die in de Japanse hoofdstad Tokio wonen roepen de Belgische media op om het rustiger aan te doen met de berichtgeving over de situatie na de aardbeving en de tsunami. "Al de doemscenario's die in het Belgische nieuws verschijnen doen onze families enkel panikeren."

ibroeksteeg

Volgens onze landgenoten ter plaatse is er in Tokio weinig van de ramp die zich in het noordoosten van het land voltrokken heeft te merken. "De situatie in Tokio is normaal, veilig en rustig", meldt Philippe Sequaris, die in het centrum van de Japanse hoofdstad woont. "Zowat alle Belgen in Japan zijn verontwaardigd over hoe de Belgische media de situatie beschrijft", zegt hij.

Landgenoot Wouter Laleman, die bij de American School in Japan werkt, sluit zich daarbij aan. "Ik vraag de Belgische journalisten te stoppen met onze families in België de stuipen op het lijf te jagen", schrijft hij verontwaardigd. "Hier in Tokio gaat het leven zijn gewone gang. Mijn kinderen gaan naar school zoals elke dag, de winkels zijn sinds vandaag terug open. Het is waar dat er de afgelopen dagen wat schaarste geweest in voor sommige producten zoals melk, brood, rijst, batterijen en benzine, maar die situatie is verbeterd. Alle foto's die je ziet van lege winkelrekken geven een vertekend beeld van de werkelijkheid."

Vertrouwen

Over de impact die de ramp op miljoenenstad Tokio zal hebben maakt de Belg zich niet druk. "De nucleaire situatie in Fukushima is ernstig voor de onmiddellijke omgeving maar de suggestie dat er een dreiging is voor Tokio is onzin", zegt hij. "Dat een kerncentrale die op zulke korte afstand van het epicentrum van een der zwaarste aardbevingen totnogtoe, gevolgd door een vernietigende tsunami, slechts relatief weinig gevaar oplevert, geeft mij eerder vertrouwen in hoe goed die dingen wel gebouwd zijn dan omgekeerd."

Tsjernobyl

"Elke vergelijking van Tsjernobyl met wat hier gebeurt is ongepast, zowel in oorzaak als in resultaat", vervolgt Laleman. "Tokio is veilig. Al de rest is brol. Saai? Spijtig voor al wie liever iets spectaculairder schrijft of leest, maar de werkelijkheid in Tokio is niet spectaculair. Je zou denken dat de onze ramptoeristen al genoeg hebben om mee content te zijn met wat er in Sendai gebeurt."

"Het zou goed zijn moesten sommige van onze journalisten een beetje soberder te werk gaan en die vette kluif headline met de woorden 'Tokio' en 'nucleaire ramp' erin aan zich laten voorbijgaan. Spendeer die energie aan het helpen van mensen die onze steun nodig hebben", besluit Laleman.

Beeld: Photonews

MEER OVER Japan