Vrije basisschool verandert in Montessorischool

De vrije basisschool aan de Kwakkelenberg in Duffel wordt vanaf 1 september een Montessorischool.

Van Rompaey Chris

"In Nederland zijn Montessorischolen heel bekend, maar in Vlaanderen zijn er nog maar vier", zegt directeur Bart Van der dood. "Een Montessorischool is gebaseerd op het gedachtegoed van Maria Montessori. Zij vond dat individueel leren, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en inzichtelijk leren belangrijke aandachtspunten zijn binnen haar uitgewerkte onderwijsmethode."

"Als Montessorischool behouden we de leerplannen en eindtermen van het katholiek onderwijs. De leerinhouden blijven dus dezelfde, enkel de manier waarop ze verworven worden zal anders zijn. Zo bestaat er binnen de leermethode heel wat inzichtelijk leermateriaal dat het zelfstandig leren van de kinderen stimuleert en aantrekkelijker maakt", legt directeur Van der dood uit.

"De groepering van de leerlingen wordt ook bewust anders. Onze leerlingen zullen vanaf 1 september met twee leeftijden in één klasgroep zitten. Dat biedt verscheidene voordelen. Zo leren ze bijvoorbeeld veel meer van elkaar en kweken ze meer zelfvertrouwen, omdat ze elkaar langer kennen", stelt de directeur.

De beslissing om van de basisschool een Montessorischool te maken, werd enkele maanden geleden genomen door scholengemeenschap De Pelgrim. "Het schoolteam is zich sinds dat moment volop aan het bijscholen. De angst voor het onbekende is ondertussen voorbij en alle personeelsleden staan achter de beslissing. Niemand wil nog naar het oude systeem terug", benadrukt Bart Van der dood.

Chris VAN ROMPAEYMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio