P-Magazine moet 10.000 euro betalen aan rechter De Tandt

P-Magazine moet 10.000 euro betalen aan rechter De Tandt

P-Magazine moet 10.000 euro betalen aan rechter De Tandt

Print
De Antwerpse rechtbank van eerste aanleg heeft een journalist van P-magazine veroordeeld tot een schadevergoeding van 10.000 euro aan de Brusselse handelsrechter Francine De Tandt. Journalist René De Witte noemde de Brusselse handelsrechtbank ooit "een rechtbank van koehandel" en moet dat nu bekopen.

Het weekblad P-magazine wijdde in september 2009 een stuk aan de vermoedelijke corruptie op de rechtbank van koophandel in Brussel, waar Francine De Tandt de spil van zou zijn. De Tandt vond dat haar goede naam en eer geschonden werden in het artikel.

In beroep

In februari van dit jaar deed de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen in een niet openbaar gemaakt vonnis uitspraak over de zaak. De rechtbank veroordeelde journalist René De Witte tot een schadevergoeding van 10.000 euro aan De Tandt.

De Witte en zijn hoofdredacteur Michaël Lescroart bevestigen het vonnis maandag, maar benadrukken dat er geen sprake is van een professionele fout. Volgens de uitspraak zijn er geen redenen om aan de voorzichtigheid van de journalist en de geloofwaardigheid van zijn bronnen te twijfelen.

De rechtbank is wel van oordeel dat de terminologie van De Witte ongepast is. Hij noemt de handelsrechtbank in zijn stuk "een rechtbank van koehandel" en maakt enkele toespelingen op het amoureuze leven van De Tandt.

Michaël Lescroart heeft het over een "zwaar precedent" dat grote gevolgen kan hebben voor de toekomst van de journalistiek. Volgens De Witte is de rechtszaak een poging om zijn bronnen te ontbloten. "Wij gaan alleszins in beroep", bevestigt de hoofdredacteur.

Nu in het nieuws