Fukushima is tweede Tsjernobyl: "We zitten weer op onbekend terrein"

Het gebruiken van zeewater om een oververhitte kernreactor te koelen, is een wanhoopsdaad die herinneringen oproept aan de kernramp in Tsjernobyl en de bouw van de betonnen sarcofaag rond die reactor. Dat stellen enkele Amerikaanse nucleaire experts. De ramp in Fukushima zal volgens hen ook verstrekkende gevolgen hebben voor het momenteel weer stijgende gebruik van kernenergie in de toekomst.

ghouben

In de reactoren 1 en 3 van het nucleaire complex van Fukushima is de koeling defect. Er dreigt door oververhitting een zogenaamde "meltdown", waarbij het hart van de reactor door het omhulsel heen smelt. Er zou mogelijk al een gedeeltelijke kernsmelting plaatsgevonden hebben in de reactoren, maar wat er precies gebeurd is weet men niet.

"De situatie is zondanig kritiek dat men niet meer in staat is om de reactor met gewoon water te koelen en dat men, in een wanhoopspoging, moet terugvallen op zeewater", aldus Robert Alvarez, specialist in nucleaire ontmanteling van het Institute for Policy Studies in Washington.

"Op onbekend terrein"

In Fukushima zijn zowel de interne als externe (met dieselgeneratoren aangedreven) koelsystemen uitgevallen. "Dergelijke panne wordt uiterst onwaarschijnlijk geacht, maar het is sinds tientallen jaren een van de pijnpunten van kernenergie", aldus Ken Bergeron, een fysicus die gespecialiseerd is in kernrampscenario's. "We zitten op onbekend terrein".

"De structuur van het omhulsel van het hart van de reactor is zeker meer solide dan in Tsjernobyl, maar minder stevig in Three Mile Island. Enkel de toekomst zal uitwijzen hoe dit afloopt", aldus Bergeron die daarbij de tot dusver twee zwaarste kernincidenten in de mond neemt (Tsjernobyl in Oekraïne in 1986 en Three Mile Island in Pennsylvania in 1979)

"We zitten momenteel in een situatie die vergelijkbaar is met Tsjernobyl, toen men zand en cement over de reactor begon te kappen", aldus Peter Bradford, voormalig directeur van de Amerikaanse toezichtscommissie op kernenergie.

"Indien deze situatie aanhoudt en men niet opnieuw de situatie onder controle krijgt, gaan we van een gedeeltelijke smelting van het hart van de reactor naar een volledige meltdown. Dat zal een totale catastrofe worden," stelt expert Joseph Cirincione in een interview met CNN. Hij verwijt de Japanse autoriteiten slechts gedeeltelijke en tegenstrijdige informatie te verspreiden. De aanwezigheid van cesium in de atmosfeer na de explosie geeft aan dat er een gedeeltelijke kernsmelting aan de gang is.

MEER OVER Japan