Anderlecht alleen leider ondanks draw in Eupen

Anderlecht alleen leider ondanks draw in Eupen

Anderlecht alleen leider ondanks draw in Eupen

Print
Anderlecht heeft zijn eerste wedstrijd sinds het vertrek van Mbark Boussoufa niet kunnen winnen. Het werd 1-1 in Eupen. Espinal maakte in het slot de openingstreffer van Lukaku ongedaan. Paars-wit voert het klassement weer alleen aan na een nederlaag van Genk.

Hoe zou Anderlecht het vertrek van de naar Dagestan vertrokken Mbark Boussoufa verteren? Dat wat de vraag die rond ieders lippen hing. Bovendien moest Ariël Jacobs rekening houden met de afwezigheid van gangmakers als Legear, Biglia, en Suarez. Jacobs gunde Badibanga zijn tweede basisplaats van het seizoen en liet De Sutter verrassend op de bank. Bij gebrek aan echte flankspelers liet Jacobs de 4-3-3 van de voorbije maanden varen voor een klassieke 4-4-2.

De vele personeels- en positiewissels deden Anderlecht alvast geen goed, zo bleek in de beginfase. Eupen liep Anderlecht meteen onder de voet, maar verder dan enkele gevaarlijke voorzetten kwam de nummer veertien in het klassement niet. Anderlecht kreeg in de eerste twintig minuut geen enkele bal in het kader en verloor binnen het kwartier ook nog Kanu, die uitviel met een enkelletsel. Terwijl de Brusselaars met zichzelf en ook met de bal worstelden voetbalde Eupen zich vrank en vrij richting Proto.

Iets voor het half uur pakte Zukanovic uit met het betere zoolwerk, maar zijn schot verdween over de tribune. Eupen moest even naar adem happen en dat was het sein voor Badibanga om het vuur aan het lont te steken. Hendrikx, kreeg maar geen vat op de dribbelvaardige Badibanga en op een van diens voorzetten kopte De Sutter de eerste reële kans van Anderlecht over. Nog geen drie minuten later verscheen paars-wit alweer voor de doelmond van de thuisploeg, maar de paal bracht redding op de plaatsbal van Kljestan.

Net voor rust ontpopte een klaar kijkende Proto zich eventjes tot aangever. Lukaku nam het geschenk aan en kopte zijn eerste doelpunt in acht wedstrijden tegen de touwen. Anderlecht had eindelijk het goede ritme te pakken: De Sutter haalde snoeihard uit, Petr redde in extremis met de vingertoppen.

Na rust ging Anderlecht gewoon op zijn elan door. Gillet besloot twee keer in het zijnet en . De Sutter schoot een voorzet van Badibanga een metertje over de dwarsligger. Gaandeweg herstelde Eupen het evenwicht en herviel Anderlecht in zijn ongeïnspireerde voetbal van het eerste half uur. Omdat de neo-eersteklasser er zelf niet in slaagde om Proto te bedreigen hield de landskampioen al bij al makkelijk stand. De wedstrijd kabbelde, mede door de slechte ondergrond, aan een laag tempo verder.

Een gekraakt schot van Lukaku en een voorzetschot van De Sutter was het enige dat de toeschouwers aan de Kehrweg voor de kiezen kregen. Tien minuten voor affluiten had Gillet de 0-2 aan de voet, maar Zukanovic haalde de bal van de lijn. In het slot sleepte de ingevallen Espinal een kostbaar puntje voor Eupen uit de brand.

Daardoor blijft Eupen op de felbegeerde veertiende plaats met een overwinning meer dan Lierse.

(AlEl)

EUPEN: Petr, Hendrikx, Zukanovic, Panizzolo, Iandoli, Vinamont, Saglik, Jadid, Milicevic, Chavarria, Vandenbergh
ANDERLECHT: Proto, Wasilewski, Mazuch, Juhasz, Lecjaks, Gillet, Kouyaté, Kljestan, Badibanga, Kanu, Lukaku
DOELPUNTEN: 39’ Lukaku 0-1; 83’ Espinal 1-1
Scheidsrechter: Joeri van de Velde
Toeschouwers: 7.250
Gele kaarten: Kouyaté, Lecjaks, Vandenbergh
Vervangingen: 12’ Kanu door De Sutter, 46’ Vinamont door Lepiller, 73’ Hendrikx door Espinal, 85’ De Sutter door Veselinovic, 85’ Chavarria door Costa dos Santos

Meer voetbalnieuws