"Drie buurtbewoners kerncentrale radioactief besmet"

Drie buurtbewoners kerncentrale radioactief besmet

"Drie buurtbewoners kerncentrale radioactief besmet"

Print
Drie mensen die in de buurt van de kerncentrale in Fukushima wonen en geëvacueerd werden, zijn meer dan waarschijnlijk door radioactieve straling besmet. Dat beweert het persbureau Kyodo. De drie verblijven in een ziekenhuis in Futaba-machi.

Franse deskundigen benadrukken intussen dat in de Japanse stad een chemische en dus geen nucleaire explosie zoals in Tsjernobyl heeft plaatsgevonden. De radioactiviteit die zaterdag werd gemeten, was dan ook niet zo buitensporig, zeggen ze.

Lees ook: Explosie in kerncentrale: gevolgen nog niet in te schatten
Lees ook: Volledig dorp vermist na tsunami

De radioactieve verontreiniging afkomstig van Fukushima N°1 zou volgens de Franse overheidsdienst ASN (Autorité française de sûreté nucléaire) door de wind naar de Stille Oceaan drijven.

De radioactieve wolk die vrijkwam bij de explosie , zou over minstens 24 uur het Russische schiereiland Kamtsjatka bereiken.

De Japanse regering besloot intussen de reactor in de kerncentrale van Fukushima met zeewater te vullen. Op die manier zou die moeten afkoelen en wordt de druk verlaagd. De afkoeling is nodig om een meltdown te vermijden.

MEEST RECENT